Anderson: 'Instellen minimumgewicht coureurs niet voldoende'

News


Jeen Grievink

Anderson: 'Instellen minimumgewicht coureurs niet voldoende'

Tijdens een bijeenkomst in Londen besloot de Formule 1-top dat de regels omtrent het minimumgewicht van een coureur moeten worden aangepast. Gary Anderson, voormalig ontwerper van het Jordan Formule 1-team, vindt dit een positieve ontwikkeling. Hij pleit echter wel voor aanvullende regels.

Vanaf volgend jaar zullen er andere regels gelden omtrent het gewicht van een Formule 1-coureur. Tot op heden was er een minimumgewicht ingesteld voor de wagen, inclusief de coureur. Deze twee worden vanaf 2019 van elkaar gescheiden. Het gewicht van een coureur dient dan minimaal 80 kilo te zijn. Dit betekent niet dat sommige rijders meer zullen moeten gaan aankomen, maar wel dat ze meer ballast mee moeten nemen in de auto wanneer ze niet aan dit gewicht komen.

Gary Anderson vindt dit een goede ontwikkeling, maar vindt dat er nog verder moeten worden nagedacht over de regels. "Als de geplande wijzigingen doorgevoerd gaan worden in 2019, dan hoop ik wel dat die regels factoren als de fitheid en het gewicht van een coureur in acht nemen", zo wordt hij geciteerd door Motorsport.com. Volgens Anderson is bijvoorbeeld de ruimte van de cockpit ook iets waar naar gekeken moet worden.

"De cockpit is nog steeds aan de krappe kant voor grote coureurs zoals Nico Hülkenberg. Als je iets langer bent dan normaal, ben je over het algemeen ook zwaarder. Een verschil van vijf centimeter zou al een groot verschil kunnen maken over de positie van de rijder in de wagen", aldus Anderson. Hij vindt dan ook dat als de Formule 1 het minimumgewicht van 80 kilo gaat invoeren, de coureurs die niet aan dit gewicht komen hun extra ballast mee moeten nemen achterin de wagen.

"Als die ballast laag gemonteerd mag worden, bijvoorbeeld onder het zitje, dan is er nog steeds een voordeel voor de kleinere/lichtere rijders, omdat dat het zwaartepunt van de auto verlaagd", zo legt Anderson uit. "De ballast zou dus achter het zitje bevestigd moeten worden, uitgespreid over een bepaalde ruimte die afhangt van het zwaartepunt van de coureur. Zo kunnen de lichtere rijders niet langer in het voordeel zijn."

Ontdek het op Google Play