Opvallende statistieken voor Verstappen tijdens voorgaande triple headers

Na de zomerstop staat er om te beginnen een triple header op het programma. Het is een concept waar de Formule 1 inmiddels al een tijdje bekend mee is. Hoe succesvol waren de afgelopen triple headers voor Max Verstappen?

Dit jaar bestaat de triple header uit races in Spa-Francorchamps, Zandvoort en Monza. Vanaf volgend weekend is het direct na de zomerstop dus drie keer raak, iets wat de afgelopen jaren in de Formule 1 al vaker is voorgekomen naarmate de kalender van de sport steeds voller werd en ook corona een rol begon te spelen.

2020: Oostenrijk-Oostenrijk-Hongarije

Het begon allemaal in 2020, toen corona toesloeg. Het forceerde de FIA om triple headers te organiseren en in de kalender te verwerken. Het seizoen 2020 begon met twee races in Oostenrijk en daarna een race in Hongarije. Tijdens de eerste race in Oostenrijk viel Verstappen uit en won Valtteri Bottas, terwijl Lewis Hamilton de Grand Prix van Stiermarken won en Verstappen derde werd. In Hongarije was het Verstappen die negen seconden achter Hamilton tweede werd.

2020: België-Italië-Italië

Een paar weken later was er weer een triple header. In dit geval ging het om België en twee keer Italië. In België won Hamilton, terwijl Verstappen derde werd. Tijdens de eerste race in Italië viel Verstappen uit en won Pierre Gasly, terwijl de Grand Prix van Toscane een prooi was voor Hamilton. Verstappen viel ook tijdens die race uit.

2020: Bahrein-Bahrein-Abu Dhabi

Het seizoen werd vervolgens ook afgesloten met een triple header, dit keer in Bahrein (twee races) en Abu Dhabi. Tijdens de eerste race in Bahrein won Hamilton, met Verstappen op P2 met maar 1.2 seconden achterstand. Tijdens de tweede race in Qatar viel Verstappen uit en won Sergio Perez. Een zege die hem uiteindelijk een stoeltje bij Red Bull zou opleveren. De slotrace in Abu Dhabi ging wel naar Verstappen, die won voor Bottas en Hamilton. Het was de enige zege van Verstappen tijdens de negen races die onderdeel waren van de drie triple headers in 2020. De Nederlander viel verder vier keer uit, werd twee keer tweede en twee keer derde.

2021: Frankrijk-Oostenrijk-Oostenrijk

In 2021 waren er ook drie triple headers. Het begon eind juni met de Grand Prix van Frankrijk, met daarna twee raceweekenden Oostenrijk. Verstappen zou alle drie de races overtuigend winnen. In Frankrijk duurde het tot de laatste ronde, toen de Nederlander concurrent Hamilton uiteindelijk toch inhaalde en P1 veroverde. In Oostenrijk had Verstappen echter geen enkel probleem om de Brit twee keer te verslaan, waardoor de Nederlander dus alle drie de races tijdens de eerste triple header van 2021 won.

2021: België-Nederland-Italië

Een stukje verderop in het seizoen stonden de Grand Prix van België, Nederland en Italië achter elkaar ingepland, net zoals dit jaar dus. Verstappen begon ook deze triple header in 2021 uitstekend, want hij won met overtuiging zijn thuisraces in België en Nederland. In Monza, een sprintraceweekend, zou Verstappen de finish niet halen na een incident met Hamilton in de eerste bocht. Daniel Ricciardo profiteerde en won de race, voor Lando Norris en Bottas.

2021: Mexico-Brazilië-Qatar

Daarna was er nog een derde triple header: Mexico, Brazilië en Qatar. Verstappen won in Mexico op overtuigende wijze, terwijl Hamilton hetzelfde deed in Brazilië. In Qatar moest Verstappen zijn meerdere ruimschoots erkennen in Hamilton, die met 26 seconden voorsprong op Verstappen won. Zo won Verstappen zes van de negen races tijdens de triple headers in 2021, viel hij een keer uit en eindigde hij twee keer tweede. Een prima score dus in 2021.

Conclusie

Met zeven zeges, vier keer een tweede plaats, twee keer een derde plaats en vijf uitvalbeurten in 18 races tijdens de triple headers in 2020 en 2021 is Verstappen alles behalve stabiel te noemen. Vorig jaar, toen hij voor het eerst een auto had die om het kampioenschap kon strijden, domineerde hij echter wel. De Nederlander zal hopen dat hij, net zoals hij begin vorig jaar deed, alle drie de races kan winnen.