GP Oostenrijk 2021: Verstappen zet oranje gekleurd Spielberg in vuur en vlam

Komend weekend staat de Grand Prix van Oostenrijk op het programma, de elfde race van 2022. Vorig jaar werd het raceweekend iets eerder verreden, namelijk in het weekend van 2 juli tot en met 4 juli. Het was toen Max Verstappen die de race won. Een terugblik.

In 2021 was de race in Oostenrijk de negende race van 2021, onderdeel van een triple header met Frankrijk en nog een race in Oostenrijk (GP Stiermarken). Verstappen was in uitstekende vorm, want de Nederlander had de Monaco GP, GP van Frankrijk en de GP van Stiermarken al op zijn naam geschreven voor de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring. Het enige wat tussen Verstappen en vier zeges op rij zat, was zijn crash in Bakoe toen zijn banden het begaven op het lange rechte stuk. De Nederlander ging dan ook als leider in het wereldkampioenschap en als favoriet aan het weekend in Oostenrijk beginnen, net zoals hij komend weekend in 2022 zal doen.

Vrijdag en Zaterdag

Op vrijdag in 2021 begon het allemaal voortvarend voor Verstappen. De Nederlander eindigde de eerste vrije training op P1, met drie tienden voorsprong op Charles Leclerc en Carlos Sainz. Mercedes was in geen velden of wegen te bekennen. Hoe anders was dit tijdens de tweede vrije training, toen Lewis Hamilton het snelst was en Verstappen derde werd op twee tienden. De derde vrije training op zaterdag ging wel weer naar Verstappen, met een halve seconde voorsprong op de coureurs van Mercedes. Het was op basis daarvan dan ook niet zo gek dat Verstappen later die dag vervolgens pole position veroverde voor de race. De Nederlander was 0.048 sneller dan Lando Norris, terwijl Sergio Perez derde werd. Concurrent Hamilton zou vanaf P4 aan de race beginnen.

Zondag

De race op zondag was vervolgens ook een prooi voor Verstappen, die met bijna 20 seconden verschil won van Bottas en Norris. Hamilton eindigde vierde, Sainz vijfde en Perez zesde dankzij een paar penalty's. Verstappen kon bij de start in bewolkte omstandigheden Norris van zich af houden en zou vanaf daar de race met speels gemak en de snelste ronde controleren. Ook na een vroege safety car (Esteban Ocon was uitgevallen, de enige DNF van de race) behield hij zijn P1.

Perez zat bij die herstart even op P3, maar zou gedurende de race terugzakken nadat hij van de baan was gereden door Norris en in de grindbak terechtkwam. Norris kreeg daar vijf seconden straf voor. Perez deed het even later zelf ook bij Leclerc, waardoor ook de Mexicaan vijf seconden straf kreeg. Norris zou in de slotfase P3 afpakken van Hamilton en zo naar het podium rijden. Verstappen stak toen dus in uitstekende vorm en had tijdens die periode in 2021 een grote voorsprong op Hamilton in het kampioenschap, maar dit veranderde zoals alom bekend allemaal het weekend daarna in Silverstone.

Kan Verstappen in Oostenrijk weer voor de winst gaan?