Van 46 punten achter naar 46 punten voor: zo draaide Verstappen zijn seizoen om

Max Verstappen en Charles Leclerc kennen als voornaamste titelkandidaten in 2022 een seizoen met twee compleet andere gezichten. Binnen zes races tijd is het hele kampioenschap compleet op zijn kop gezet.

De eerste drie races van 2022 verliepen volgens plan voor Ferrari. De Italiaanse renstal kwam fantastisch uit de winterstop en won twee van de eerste drie races met Leclerc. Verstappen won weliswaar in Saoedi-Arabië, maar in Bahrein en Australië viel de Nederlander uit. Daardoor stond de Monegask, die op dat moment de snellere auto had, ineens 46 punten voor. In het tijdperk van 25 punten voor een zege had alleen Sebastian Vettel met een achterstand die daar in de buurt van kwam (42 punten) alsnog het wereldkampioenschap gewonnen. Na de GP in Australië liet Verstappen dan ook merken op dat moment niet in de titel te geloven. Toch waren er nog enorm veel races (en drie sprintraceweekenden) te gaan.

Alles wordt anders

De races in Imola en Miami bleken het begin van de fantastische vorm en reeks te zijn voor Verstappen. Verstappen kende tijdens een regenachtig weekend in Italië een foutloos sprintraceweekend. De Nederlander pakte pole position (zijn eerste van 2022), won de sprintrace en vervolgens ook de race. Leclerc maakte onder druk van Sergio Perez een fout, waardoor hij op P6 eindigde. Vervolgens trok Verstappen deze lijn in Miami door. Verstappen won de eerste race ooit in Miami, terwijl Leclerc na een matige start van de race vanaf P2 alleen maar kon toekijken hoe Verstappen het verschil terugbracht tot minder dan een racezege verschil. Toch moesten de echte problemen voor Leclerc toen nog komen.

Uitvalbeurten Leclerc

Het ging voor Leclerc namelijk pas echt goed mis in Spanje, Monaco en Bakoe. In Spanje en Bakoe viel hij uit met motorproblemen, waardoor hij in 2022 net zoals Verstappen en Perez twee keer is uitgevallen. Beide races werden vervolgens ook nog eens gewonnen door Verstappen. In Monaco, de thuisrace van Leclerc, was de Monegask zelf foutloos. Hij pakte pole en ging aan de leiding in de race, maar een fout van Ferrari zorgde ervoor dat hij uiteindelijk op P4 eindigde. Achter Verstappen, die op P3 zou finishen. Perez won de race en zou na deze zege ineens een concurrent van Leclerc zijn.

Motorproblemen

Tot slot was daar afgelopen weekend de race in Canada. De problemen voor Leclerc namen in Montreal alleen maar verder toe. De motor die in Bakoe kapot was gegaan, bleek niet meer bruikbaar te zijn. Daardoor ging Leclerc in eerst instantie met zijn Turbo Charger al over de limiet. Dit leverde hem tien plaatsten gridstraf op. Daarna besloot hij met het team maar de hele vierde motor te nemen. Leclerc startte P19 tijdens de race en werkte zich terug naar P5, maar Verstappen won de race. Zo is het gat ineens 49 punten in het voordeel van Verstappen. Daarnaast heeft de Nederlander ook nog maar één keer van motor gewisseld. Hij heeft dus nog een motorwissel in handen voordat hij een penalty krijgt. Hetzelfde geldt overigens voor Perez, een echte concurrent voor Leclerc. De Monegask staat drie punten achter de Mexicaan na negen races.

Red Bull heeft echter de voorsprong al meerdere keren zelf in de media onschadelijk gemaakt door te zeggen dat er nog flink wat races te gaan zijn. Onder meer Christian Horner, Helmut Marko en Verstappen zelf kijken hierbij naar de achterstand die Verstappen dit seizoen had na drie races. Een gat van 49 punten kan als Ferrari ineens de wind van voren heeft binnen vier races weggewerkt worden. Verstappen en Red Bull weten dit nu maar al te goed, terwijl ze het vorig jaar ook bijna meemaakte tegen Lewis Hamilton en Mercedes. Tot de zomerstop staan Silverstone, Oostenrijk, Frankrijk en Hongarije nog op het programma. Deze twee double headers zullen waarschijnlijk in het teken staan van nieuwe updates van onder meer Ferrari, maar wellicht ook van Mercedes. Red Bull zal ondertussen blijven proberen het gewicht van de auto naar beneden te kijken. De ontwikkelingsoorlog, en daarmee de strijd tussen Ferrari en Red Bull, is pas net begonnen.

Kan Leclerc Verstappen nog uitdagen voor de titel?