Verstappen gewaarschuwd voor vloek van Monza, Nederlandse historie | GP Italië stats

Max Verstappen pakte afgelopen weekend de overwinning tijdens de Italiaanse Grand Prix om dichter bij een tweede F1-titel te komen. De Red Bull-coureur begon van de zevende plaats op de startgrid en zou Charles Leclerc uiteindelijk verslaan. De Monegask had pole position gepakt voor Ferrari en de gepassioneerde Tifosi. Laten we aan het einde van een weekend vol drama eens kijken naar de mooiste statistieken en feiten.

Zevende hemel

Dit was de eerste race die door een coureur werd gewonnen vanaf de zevende plaats sinds de GP van Australië in 2013, toen Kimi Raikkonen de overwinning pakte voor Lotus. Verstappen werd de zesde verschillende winnaar in de laatste zeven Monza-races.

Verstappen en vloek van Monza

De vorige drie Italiaanse Grand Prix-winnaars [Charles Leclerc, Pierre Gasly en Daniel Ricciardo] vielen allemaal in dezelfde race een jaar later uit. Verstappen is dus gewaarschuwd voor de 2023 Grand Prix van Italië.

Nederlandse historie

De race zag twee Nederlanders voor het eerst in de geschiedenis van het kampioenschap punten scoren. Nyck de Vries, die inviel voor de zieke Alexander Albon, werd negende bij zijn debuut in de Formule 1.

Verstappen verslaat kampioenschapsjaar

Verstappen boekte zijn elfde overwinning van het seizoen en verbeterde op die manier nu al zijn aantal van vorig jaar: tien zeges. De Nederlander breidde verder zijn beste winning streak uit zijn carrière uit naar vijf races. Dit jaar won Verstappen al vanaf zeven verschillende startposities, de meeste ooit door een coureur in een seizoen.

Verstappen verzamelt records

De regerend kampioen is ook op het podium geëindigd op 30 van de 31 circuits waar hij heeft gereden. De enige die hij mist, is Mugello. Verstappen staat nu op de vierde plaats op de lijst met puntenscorers aller tijden in de Formule 1, hoewel de lijst niet een goed beeld geeft door het moderne puntensysteem.

Perez buiten de top vijf

Sergio Perez eindigde voor het eerst sinds de Russische GP in 2021 lager dan de vijfde plaats. De Mexicaan moest achteraan de grid beginnen vanwege een gridstraf, maar kon de top vijf niet halen: P6.

Leclerc en pole

Leclerc slaagde er voor de dertiende keer in zijn carrière niet in om een raceoverwinning te behalen vanaf pole position. De Ferrari-coureur heeft slechts vier overwinningen behaald. De Monégask heeft voor het eerst sinds de eerste drie ronden van het seizoen opeenvolgende podia behaald.

Russell high five

George Russell heeft zijn reeks van top-vijf finishes wanneer hij een race in 2022 heeft voltooid, voortgezet. Alleen tijdens de Grand Prix in Silverstone behaalde hij geen plek in de top 5, omdat hij dus uitviel.

Zeldzame dubbele nederlaag voor Hamilton

Lewis Hamilton begon als negentiende op de grid en klom op naar de vijfde plaats, zijn beste resultaat op Monza sinds 2019. Hamilton is nu wiskundig gezien niet meer in de race voor de titel van 2022. Het is de eerste keer dat de zevenvoudig kampioen twee opeenvolgende seizoenen in het hybride tijdperk zonder kampioenschap af gaat sluiten.

Opzienbarende statistiek voor Silver Arrows

Mercedes heeft in 2022 dertien podiumplaatsen behaald, de meeste door een team in één seizoen zonder een Grand Prix te winnen. Mercedes-aangedreven auto's stonden op elk Monza-podium in het hybride tijdperk.

De Vries zijn ongelooflijke debuut

Nyck de Vries werd de 78ste coureur die scoorde tijdens hun kampioenschapsdebuut. De meest recente coureur die dit deed was Zhou Guanyu in Bahrein dit jaar. De laatste coureur die dat deed in een Williams-auto was Nico Rosberg in 2006.

Alonso evenaart Räikkönen

Alpine's Fernando Alonso maakte zijn 349ste racestart in de Formule 1, gelijk aan het recordaantal van Kimi Raikkonen. Het team uit Enstone en Viry verliet Italië dit jaar voor de tweede keer met lege handen, nadat het niet had gescoord tijdens de GP van Emilia Romagna in Imola.