Verstappen evenaart F1-legende, bijzonder toeval Leclerc | GP Frankrijk stats en facts

Ewan Gale & Lars Leeftink

Max Verstappen kreeg de overwinning tijdens de Franse Grand Prix cadeau van rivaal Charles Leclerc. De Ferrari-coureur viel uit in Paul Ricard, waardoor Verstappen 63 punten voorsprong kon pakken in het kampioenschap. Lewis Hamilton en George Russell eindigde P2 en P3. Na een dramatische wending in de titelstrijd zijn hier de beste statistieken en feiten van afgelopen weekend.

Verstappen evenaart F1-legende

Verstappen boekte afgelopen weekend de 27e overwinning uit zijn carrière en komt daarmee samen met Sir Jackie Stewart op de achtste plaats van de winnaarslijst aller tijden. De Nederlander overschreed ook het aantal van 1500 gereden rondjes in de Formule 1. De zege van Verstappen was pas de derde keer dat een coureur die als tweede op de grid startte, won op Paul Ricard. Nigel Mansell was in 1986 de laatste die dat deed.

Red Bull's hot streak

Sinds de zege van Verstappen in Saudi-Arabië heeft Red Bull elf podiumplaatsen op rij behaald. Dat is hun beste reeks sinds 2013.

Voorsprong Verstappen op Leclerc

Het gat tussen Verstappen en Leclerc bedraagt nu 63 punten. Opmerkelijk is dat Verstappen na de Grand Prix van Australië 46 punten achterstand had op Leclerc, maar dat gat in de drie daaropvolgende races weg wist te poetsen. Leclerc zal hopen dat hij de komende races hetzelfde kan doen.

Mercedes in vorm

In Frankrijk stond Mercedes voor het eerst dit jaar met twee coureurs op het podium. Hamilton zorgde ervoor dat hij sinds de terugkeer van Paul Ricard in 2018 tijdens elke race op het podium eindigde. Nadat hij in 2007 op het podium stond in Magny-Cours, was de enige Franse GP waar Hamilton niet in de top drie eindigde in 2008. Het resultaat van afgelopen weekend was ook Mercedes zijn vijfde opeenvolgende podium en Hamilton's vierde opeenvolgende finish op het podium.

Problemen Leclerc

De laatste Ferrari-coureur die vanaf pole startte op Paul Ricard was Mansell, die in 1990 met motorpech uitviel. Een soortgelijk lot trof Leclerc afgelopen zondag, die vanaf de leiding crashte. Alle drie de keren dat Leclerc dit jaar uitviel, was dat op het moment dat de Monegask vanaf pole position tijdens de race aan de leiding reed: Spanje, Azerbeidzjan en Frankrijk. Telkens was Verstappen de winnaar en eindigde Russell als derde.

Ups en downs voor Sainz

De vijfde plaats voor Carlos Sainz was zijn beste resultaat in een Franse Grand Prix. Het was echter de eerste keer dit seizoen dat hij een race buiten de top vier eindigde.

Recordbrekend weekend Alonso

Fernando Alonso overtrof Kimi Raikkonen's record van 18.621 ronden om het record voor de meest geracete rondjes in de Formule 1 op zijn naam te zetten. De Spanjaard heeft nu in elk van zijn laatste zeven races punten gescoord, terwijl teamgenoot Esteban Ocon in zijn thuisrace voor het eerst punten noteerde.

Mindere periode Bottas

Valtteri Bottas heeft in de laatste drie races niet gescoord, zijn slechtste reeks sinds zijn debuut bij Williams in 2013.

Stats verzameld door: Sundaram Ramaswami -Twitter/Instagram - @f1statsguru