Red Bull blokkeerde F1-debuut Gasly: "Het was de juiste beslissing"

News


Jeen Grievink

Red Bull blokkeerde F1-debuut Gasly: "Het was de juiste beslissing"

Pierre Gasly maakte afgelopen jaar zijn debuut in de Formule 1 bij het team van Scueria Toro Rosso, maar was graag al eerder toegetreden tot de koningsklasse van de autosport. Hier werd echter een stokje voorgestoken door de leiding van Red Bull. Achteraf bleek het de juiste beslissing, zo oordelen zowel Gasly als Helmut Marko.

Toen Pierre Gasly in 2016 kampioen werd in de GP2-series, achtte hij zichzelf rijp voor een stap hogerop. De talentvolle Fransman had gehoopt zijn intrede te kunnen doen binnen de Formule 1, maar dit werd tegengehouden door Red Bull. Topman Helmut Marko, die nauw betrokken is bij het opleidingsprogramma, vond dat Gasly nog onvoldoende ontwikkeld was. Hij stak dan ook hoogstpersoonlijk een stokje voor een vroegtijdig debuut in de Formule 1.

In plaats van een overstap naar de koningsklasse van de autosport, maakte Gasly de overstap naar de Japanse Super Formula. Een doordachte keuze, zo verklaart Marko nu. "Gasly won de GP2-series in zijn tweede jaar, maar had daarin nog wel wat pecht en maakte wat foutjes", zo vertelt hij aan Motorsport.com. "Uiteindelijk is hij pas echt volwassen geworden in Japan, een stap die absoluut noodzakelijk was. Hij moest voor zichzelf leren zorgen en dat was in Japan goed mogelijk, omdat niemand zijn taal sprak."

"Hij moest daar helemaal zijn eigen weg zien te vinden, en is daar uiteindelijk ook goed in geslaagd", zo vervolgt Marko zijn uitleg. "Door een opmerkelijke storm kon hij het kampioenschap niet winnen, maar hij heeft zijn team wel aan de top gebracht en is veranderd in een echte winnaar. Het was de juiste beslissing hem die extra tijd te geven." Ook Gasly zelf ziet nu wel in dat de omweg naar de Formule 1 goed is geweest.

"Het heeft mij mentaal sterker gemaakt en je leert er altijd iets van", zo vertelt de jonge Fransman. "Of je nu goede of slechte dingen meemaakt, je steekt er altijd wat van op. Het is een lange rit geweest, maar wel een nuttige en één met veel goede ervaringen."

Ontdek het op Google Play