Van Kalmthout komt niet verder dan achtste plaats in Indy500, Castroneves pakt zege

Rinus van Kalmthout is zondag in de Indy500 niet verder gekomen dan de achtste plaats. De Nederlandse IndyCar-coureur begon de prestigieuze race op de Indianapolis Motor Speedway vanaf de derde startpositie en deed lang mee voor de zege, maar zakte uiteindelijk ver terug. Hélio Castroneves won de Indy500 vervolgens voor de vierde keer in zijn carrière.

Van Kalmthout verscheen in 2020 voor het eerst aan de start van de Indianapolis 500. De Nederlander wist zichzelf destijds als vierde te kwalificeren, waardoor hij de race vanaf de tweede startrij mocht aftrappen. De coureur uit Hoofddorp kende een goede start en leek af te stevenen op een mooi resultaat. Het ging echter mis toen hij naar binnen kwam voor zijn tweede pitstop. Hij raakte de muur, waardoor hij een verloor en daarnaast kreeg hij ook nog een straf uitgedeeld, die ervoor zorgde dat hij nog verder terugviel. Inmiddels is 'VeeKay', zoals Van Kalmthout ook wel wordt genoemd, bezig aan zijn tweede seizoen in de IndyCar en zondag kreeg hij een nieuwe kans in de belangrijkste race van het jaar.

'VeeKay' vol vertrouwen van start

Op de Indianapolis Motor Speedway sleepte Van Kalmthout onlangs nog zijn allereerste IndyCar-overwinning in de wacht. De coureur uit Hoofddorp kende een goede kwalificatie en mocht de race vanaf de zevende plaats starten, waarna hij zich kroonde tot winnaar voor Romain Grosjean, die zijn eerste podium in de IndyCar behaalde, en Alex Palou. Dat zorgde ervoor dat 'VeeKay' met een goed gevoel kon beginnen aan de Indy500 en hij kwalificeerde zich dan ook op een uitstekende derde plaats. In de race kon hij dit echter niet omzetten in een overwinning, wat hij vooraf hardop uitsprak als haalbare doelstelling voor de race.

Achtste plaats bleek maximaal haalbare

Van Kalmthout schoot nog wel uit de startblokken en nam snel de leiding. Vervolgens deed hij ook nog lange tijd mee om de eerste posities, maar in de vele rondjes die volgden (de race gaat over 200 rondjes) verloor hij veel terrein. Vooral met zijn laatste pitstop verloor hij veel tijd, waardoor hij uiteindelijk niet verder kwam dan de achtste plaats. 'VeeKay' moest van een afstandje toezien hoe Hélio Castroneves er met de winst vandoor ging. De Braziliaan won de prestigieuze race al drie keer eerder in zijn carrière en stelde zijn vierde zege in de laatste rondjes veilig met een inhaalactie op de Spanjaard Alex Palou, die als tweede eindigde. Simon Pagenaud, winnaar van de Indy500 in 2019, finishte als derde.