Adrian Newey: 'Ik ontwierp een auto waarin een geweldig man is gestorven'

News


Joas van Wingerden

Adrian Newey: 'Ik ontwierp een auto waarin een geweldig man is gestorven'

Adrian Newey, momenteel hoofd van de technische staf bij Red Bull Racing, heeft in zijn autobiografie een boekje opengedaan over de dood van Ayrton Senna. De Braziliaan kwam in 1994 om het leven toen hij op Imola met zijn Williams crashtte. Newey was één van de ontwerpers van de auto en geeft aan dat hij zich daarom deels schuldig voelt.

Tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994, verongelukte de legendarische coureur Ayrton Senna. Het zou de sport voor goed veranderen en jaren van intensieve veiligheidsmaatregelen volgden. Lange tijd werd een acuut probleem in de stuurinrichting van Senna's Williams als oorzaak gezien, omdat er uit de beelden zou blijken dat Senna zonder zelf een fout te maken in de bocht ineens rechtuit de baan af reed, om vervolgens in de muur te klappen. Volgens Newey bleek de stuurinrichting achteraf wel wat slijtage te hebben gehad, maar gewoon functioneel te zijn geweest. Het was volgens hem echter wel een 'heel slecht ontwerp, dat nooit toegepast had moeten worden,' verklaart hij in zijn boek. Omdat hij bij het ontwerp betrokken was, voelt hij zich naar eigen zeggen toch schuldig.

Verder verwijt Newey zichzelf dat hij bij het ontwerp van de Williams FW16 de plank volledig heeft misgeslagen op het gebied van aerodynamica. Volgens Newey was het al snel helder dat de auto niet presteerde wat er van verwacht werd en dat de auto instabiel was. Ondanks de tekortkomingen zou Senna, zoals hij dat als geen ander kon, de grenzen van de auto hebben opgezocht, om die tekortkomingen te proberen te compenseren. Newey stelt dat Senna mogelijk daarom ook dingen deed met de auto, waar de auto eigenlijk niet op gebouwd was. Wat uiteindelijk het ongeluk nou echt heeft veroorzaakt, vindt Newey moeilijk te zeggen, maar hij stelt wel dat er altijd een vorm van verantwoordelijkheid voor zal voelen.

Ontdek het op Google Play