Otmar Szafnauer: "Men moet de invloed van de Halo niet onderschatten"

News


Léon le Comte

Otmar Szafnauer: "Men moet de invloed van de Halo niet onderschatten"

De sportief directeur van Force India, Otmar Szafnauer, heeft in gesprek met Auto Motor und Sport laten weten dat de auto voor 2018 de crashtest succesvol heeft doorstaan. De halo zorgde dit jaar voor extra tijdsdruk zei Szafnauer.

Omdat de Formule 1-teams nu voor het tweede jaar met dezelfde regels moeten werken, zou het logischer zijn dat de tijdsdruk lager is. Maar dat blijkt niet het geval. Door de komst van de halo had Force India meer tijd nodig. "De tijdsdruk werd gecreëerd door de halo. We hebben de specificaties heel laat ontvangen. Men moet de invloed van de halo niet onderschatten. Dat ding weegt 14 kilo en testen van de FIA zijn behoorlijk streng", aldus Szafnauer.

Ook is de halo van invloed op de aerodynamica, gaf Szafnauer aan. "De halo heeft de ontwikkeling van de aerodynamica meer verstoort dan we hadden voorzien." In de twee voorgaande jaren werd Force India bij de constructeurs 'best of the rest' achter de topteams. Szafnauer noemt McLaren, Renault en Williams als concurrenten voor aanstaand seizoen. Over de kansen van Williams zegt de Roemeen. "Ze hebben dezelfde motor als wij. Technisch directeur Paddy Lowe en Aero-chef Dirk de Beer zijn daar werkzaam. Dat zijn mensen van Mercedes en Ferrari. Zij brengen ervaring van winnende teams met zich mee."

Force India heeft nog wel wat tijd nodig om het gat met de topteams te dichten. De afstand is nu ongeveer anderhalve seconde. "Binnen een jaar wordt dat moeilijk. Maar het is ons doel om het gat zichtbaar kleiner te maken", aldus Szafnauer.

Ontdek het op Google Play