Todt over kostenprobleem Formule 1: "Alleen budgetplafond werkt niet"

News


Jeen Grievink

Todt over kostenprobleem Formule 1: "Alleen budgetplafond werkt niet"

FIA-president Jean Todt is van mening dat alleen een budgetplafond niet voldoende zal zijn om de kosten in de Formule 1 omlaag te brengen. Hij vindt dat er ook andere maatregelen getroffen moeten worden om de sport goedkoper te maken. De topman van de FIA krijgt hierin bijval van Red Bull-teambaas Christian Horner.

Al vrij snel nadat Liberty Media aan de macht kwam in de Formule 1, kwam het Amerikaanse mediabedrijf met het idee om een budgetplafond te gaan invoeren. Het introduceren van deze maatregel zou de enorme kosten in de koningsklasse van de autosport moeten tegengaan. FIA-president Jean Todt is zeker een voorstander van het terugbrengen van de kosten, maar denkt dat een budgetplafond alleen niet voldoende gaat zijn. Hij opteert voor meer maatregelen.

"Er is nu al een tijd gesproken over het controleren van de kosten en een budgetplafond. Ik denk dat het een goede optie is, maar het moet wel gecombineerd worden", zo zegt Todt in gesprek met Motorsport.com. "Er zullen reglementen opgezet moeten worden die een dusdanige impact gaan hebben op de kosten. Alleen een budgetplafond invoeren, gaat niet werken. Vooralsnog hebben alle potentiële maatregelen niet geholpen. Er moet iets komen dat meer geavanceerd is om ons doel te bereiken."

In de komende maanden zal Liberty Media met de Formule 1-teams om tafel gaan om het budgetplafond nogmaals te bespreken. Red Bull Racing zal in deze gesprekken hetzelfde standpunt innemen als Jean Todt. "Ik ben geen groot voorstander van het budgetplafond omdat ik twijfel of het wel te controleren is. Bij ieder bedrijf is de structuur anders", zo zegt Red Bull-teambaas Christian Horner.

"Het zal hand in hand moeten gaan met de oplopende kosten, en die komen voornamelijk voort uit de reglementen. Dat is de reden waarom we zoveel geld moeten uitgeven. We moeten de kern van het probleem aanpakken en dan zal het makkelijker worden om vervolgens een plafond te introduceren. Als je alles alleen van het budgetplafond laat afhangen, dan kan het wel eens bezwijken onder de druk", aldus Horner.

Ontdek het op Google Play