Charlie Whiting: 'Nieuwe richtlijn voor voorwielophanging'

News


Joas van Wingerden

Charlie Whiting: 'Nieuwe richtlijn voor voorwielophanging'

De FIA komt met een nieuwe richtlijn voor de voorwielophanging van Formule 1-auto's. Dat bericht Autosport. De richtlijn is bedoeld om te voorkomen dat teams de neus van de auto in de bochten ver kunnen laten zakken om meer grip te krijgen. Daar wordt nu een limiet aan gesteld.

Het is volgens de nieuwe richtlijn toegestaan om de neus slechts 5 milimeter te laten zakken in de bocht. Volgens wedstrijdleider Charlie Whiting is het normaal dat de auto in een bocht iets zakt, maar moet de nieuwe grens het binnen de perken houden. Volgens Motorsport zou Red Bull Racing hebben gepleit voor het behouden van de huidige vrijheid op dat gebied en is Ferrari juist voorstander van een scherpere regelgeving. Er zou een flinke discussie hebben plaatsgevonden over de mate van vrijheid op dit gebied. Overigens gaat het alleen om een richtlijn en het zou volgens ingewijden in de praktijk weinig veranderen. Teams zouden de richtlijn namelijk ongestraft naast zich neer kunnen leggen.

Als een auto in de bocht meer kan zakken dan gewoonlijk, levert dat extra grip op. Omdat de neus lager komt te liggen, komt er meer druk op de achterkant van de auto, zoals Red Bull Racing bijvoorbeeld al standaard meer heeft dan Mercedes. Door dit nog verder uit te vergroten in de bochten, zou er daar nog meer downforce behaald worden, dan puur met de vaste aerodynamische onderdelen van de auto mogelijk is. Ferrari en Mercedes betichtten Red Bull Racing er in het verleden al vaker van dat het de mazen van de wet zou opzoeken met actieve ophanging.

Ontdek het op Google Play