Chase Carey: "Teams willen gratis lunch, maar zo werkt dat niet"

News


Jeen Grievink

Chase Carey: "Teams willen gratis lunch, maar zo werkt dat niet"

Formule 1-directeur Chase Carey heeft hard uitgehaald naar de teams die de afgelopen tijd kritisch zijn geweest op de nieuwe plannen van Liberty Media. Zo zijn de motorformule, het budgetplafond en het prijzengeld iets waar de renstal zich ernstig zorgen om maken. Carey geeft aan dat deze wijzigingen nodig zijn om de sport op de lange termijn weer te laten groeien.

Sinds Liberty Media vorig jaar de touwtjes in handen kreeg, staan er veel veranderingen op de stapel. Het Amerikaanse bedrijf wil in samenwerking met de FIA verschillende facetten van de sport onder handen nemen. De motorformule, het budgetplafond en de verdeling van het prijzengeld zijn slechts een greep uit het assortiment van wijzigingen die Liberty Media wil gaan doorvoeren. Veel Formule 1-teams zijn het hier niet mee eens en hebben zich al kritisch uitgelaten over de plannen.

Carey dient de criticasters nu van repliek. Volgens hem is ingrijpen onvermijdelijk, omdat de sport anders achterop raakt. "We proberen duidelijk te maken dat we op de korte termijn veel investeren om de sport op de lange termijn sterker te maken", zo wordt de topman van de Formule 1 geciteerd door GPUpdate. "In deze sport is er jarenlang veel te veel de focus gelegd op de korte termijn."

Om zijn verhaal kracht bij te zetten, komt Carey met een aantal argumenten. Zo zegt hij dat er nooit een onderzoeks-, marketing en digitale afdeling is geweest binnen de Formule 1. "En als je al die zaken niet aanpakt, ga je sowieso achterop raken", aldus de topman. Hij snapt dat de Formule 1-teams balen van het prijzengeld, maar vraagt om geduld. "Ik snap best dat de teams, volgens het Amerikaanse gezegde, een 'gratis lunch' willen en dat ze willen groeien zonder te investeren. Maar zo werkt het nou eenmaal niet. Maar ik denk dat er ook wel begrip en waardering is voor de wijze waarop wij dingen doen. Op veel gebieden zitten we al op één lijn als het gaat om de toekomst van de sport."

Ontdek het op Google Play