Australische Grand Prix: 'Belangrijke verandering van Albert Park van de baan'

News


Joas van Wingerden

Australische Grand Prix: 'Belangrijke verandering van Albert Park van de baan'

De organisatie van de Grand Prix van Australië overwoog om een ingrijpende verandering aan het Albert Park-circuit door te voeren. De wijziging zou een extra inhaalpunt moeten creëren, maar men heeft besloten er niet mee door te gaan.

Volgend jaar wordt het nieuwe Formule 1-seizoen opnieuw afgetrapt in Australië op Albert Park. Het circuit in Melbourne is al jaren de locatie van de eerste Formule 1-race van het seizoen. Volgens Motorsport.com heeft de organisatie een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden en gevolgen van een grote aanpassing aan de baan. Het idee zou zijn geweest om het stuk tussen bocht 10 en 11, dat nu een lange, flauwe bocht is, rechter te maken. Er zou op dat stuk dan een hogere snelheid gehaald worden, mede dankzij DRS, waarna er in de scherpe bocht 11 sterk afgeremd moet worden. Op die manier zou er op het rechte stuk en in bocht 11 meer kans zijn op een inhaalactie.

Uiteindelijk heeft de organisatie besloten om niet tot de veranderingen over te gaan. Uit een onderzoek zou zijn gebleken dat het te weinig effect zou hebben, afgezet tegen de investering die ervoor nodig is. Het circuit blijft dus ongewijzigd, maar er wordt wel overwogen om het in de komende jaren opnieuw te asfalteren. Albert Park werd begin jaren 50 al in een andere configuratie geopend voor races, maar kwam in 1996 pas in de huidige vorm op de Formule 1-kalender. Het circuit is 5,027 kilometer lang en de snelste tijd werd in 2004 neergezet door Michael Schumacher: 1:24,125.

Ontdek het op Google Play