Achtergrond: Waarom heeft Ferrari een vetorecht?

News


Joas van Wingerden

Achtergrond: Waarom heeft Ferrari een vetorecht?

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene heeft gedreigd met het gebruik van Ferrari's vetorecht als het aankomt op de nieuwe motorreglementen. Het zou niet de eerste keer zijn dat het team er gebruik van maakt.

FIA-directeur en voormalig Ferrari-teambaas Jean Todt legde ooit aan Motorsport.com uit waarom Ferrari het vetorecht heeft. Volgens Todt is het ontstaan in de tijd dat Ferrari zich als een soort buitenbeentje in de Formule 1 begaf. In de jaren 80 was er de situatie dat Ferrari het enige team was dat zelf alles ontwikkelde. Andere privéteams gebruikten veelal dezelfde motoren, destijds van Ford-Cosworth. Om de positie van Ferrari in de Formule 1 te beschermen, werd er toen afgesproken dat het team uit Maranello het vetorecht kreeg, zodat het team weerbaar genoeg zou zijn.

Toch is dat al heel lang geleden en heeft Ferrari het vetorecht nog altijd. Volgens Todt is het al die jaren gebleven, maar was hij uiteindelijk zelf kritisch over het bestaan van dat recht. Naar eigen zeggen had hij in 2013 het zelf misschien wel willen zien verdwijnen, maar destijds zouden Ecclestone en andere team hem ervan hebben overtuigd dat Ferrari het in handen moest houden. Het is toen, in iets afgezwakte vorm, vastgelegd in het zogenoemde Concorde Agreement, dat nog tot 2020 geldt. Volgens Todt zou het inmiddels wel beter onderbouwd moeten worden als Ferrari er gebruik van maakt.

In 2015 sprak Ferrari nog een veto uit. Toen waren er plannen voor het instellen van een maximumbudget dat uitgegeven mocht worden voor een motor door klantenteams. Dat budget zou op 11 miljoen per jaar vastgesteld worden, waardoor Ferrari als motorleverancier geld zou mis kunnen lopen. Nu gaat het dus opnieuw over een verandering in de motorreglementen, alleen deze keer voor het hele veld. Destijds accepteerde de FIA de bezwaren van Ferrari en begon men met een onderzoek naar andere mogelijkheden. De invoer van een standaardmotor kwam toen al als oplossing op tafel, wat met de 2021-reglementen (waarin veel standardisering zit) dichterbij is dan ooit.

Lees hier meer over de plannen voor 2021.

Ontdek het op Google Play