Formule 1 herintroduceert fysieke finishvlag na blunder Japan

In antwoord op een slordig incident tijdens de Grand Prix van Canada in 2018 waarbij topmodel Winnie Harlow een ronde te vroeg met de finishvlag zwaaide, werd het elektronische lichtpaneel geïntroduceerd als officieel einde van de race. Afgelopen seizoen voltrok zich juist met dit alternatief iets vergelijkbaars in Japan, waardoor de FIA nu besloten heeft terug te gaan naar de fysieke vlag.

In vrijwel iedere motorsportklasse gelden iconische zwartwitte blokken als het einde van een race. Zowel de finishlijn als de vlag is van oudsher voorzien van de wereldberoemde vormgeving. Tijdens de Grand Prix van Canada in 2018 werd topmodel Winnie Harlow uitgenodigd om met de vlag te zwaaien en daarmee de finish aan te kondigen. Alleen deed de dame dat al aan het einde van raceronde 69 in plaats van de daadwerkelijke zeventigste eindronde.

Op basis van dit incident wilde de FIA het beëindigen van een race in de toekomst uit menselijke handen nemen en introduceerde vanaf afgelopen seizoen dan ook een elektronisch systeem die ervoor moest zorgen dat dergelijke fouten niet meer gemaakt konden worden. Echter was het juist dat lichtpaneel dat tijdens de Japanse Grand Prix kuren vertoonde. Ook het scherm ging een ronde te vroeg aan en daardoor werd de laatste ronde, waarin juist een aantal cruciale dingen gebeurden, niet meegenomen in de definitieve einduitslag.

Na afloop van de Japanse Grand Prix wilde wedstrijdleider Michael Masi niet zeggen of het hier over een technische of menselijke fout ging. Woensdag werd door het FIA World Motor Sport Council in ieder geval gestemd over het herintroduceren van de fysieke vlag als officiële slotaanduiding. Die kreeg de meerderheid. Vanaf 2020 zal dus alleen de fysieke vlag worden gevolgd.