Lewis Hamilton: 'Formule 1 moet van de uitloopstroken af'

News


Joas van Wingerden

Lewis Hamilton: 'Formule 1 moet van de uitloopstroken af'

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton heeft regelmatig inhoudelijke feedback op het moderne racen in de Formule 1. Na afloop van het afgelopen seizoen concludeerde hij bijvoorbeeld dat de nieuwe auto's het dichtbij elkaar racen echt te moeilijk maken, maar er is meer dat Hamilton graag anders ziet: de lay-out van de circuits.

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de uitloopstroken in bochten. Vooral de inhaalacties waarbij coureurs buiten de baan gaan, leverden felle discussies op. Het meest recente voorbeeld is toch wel de inhaalactie van Max Verstappen op Kimi Räikkönen in de VS, die Verstappen de derde plek opleverde, maar hem daarna ook weer die positie kostte. Volgens Lewis Hamilton moet het radicaal anders: "Ze moeten eens stoppen met die uitloopstroken. Het moet niet mogelijk om zo een bocht af te snijden," zo zegt hij tegen Motorsport.

Volgens Hamilton moet er gekeken worden naar het verleden, waarin circuits veel minder vergevingsgezind ingericht waren: "Dat is zo mooi aan de oude tijd, want je wilde niet crashen, maar als je toch wijd ging, verloor je gewoon tijd." Naast de witte lijn die de grens van de baan aangaf, begon meestal direct het gras of de grindbak. Volgens Hamilton is er tegenwoordig een te grote foutmarge. Hij refereert aan Donington Park, waar hij in het verleden reed in juniorenklasses. "Old Hairpin was daar echt een nachtmerrie. Als je daarna de bocht omhoog nam, zag je de witte lijn niet eens. Je kon elk moment in het grind terechtkomen en dan werd je van de baan getrokken."