Adrian Newey: 'Bijna vertrokken bij Red Bull Racing'

News


Joas van Wingerden

Adrian Newey: 'Bijna vertrokken bij Red Bull Racing'

Adrian Newey, al jaren de hoofdverantwoordelijke ontwerper bij Red Bull Racing, heeft de renstal bijna vaarwel gezegd. Newey bezorgde Red Bull onder andere de vier kampioenschapswinnende auto's aan het begin van dit decennium, maar wist na de succesvolle reeks dat er een moeilijkere periode aan zou breken. Er kwam een 'vreselijk aantrekkelijk' aanbod van Ferrari, maar Newey bleef Red Bull desondanks trouw.

In zijn lange carrière als ontwerper in de Formule 1 heeft Adrian Newey meermaals bewezen wat hij waard is. Maar liefst tien auto's van zijn hand waren goed voor de titel, waarvan de laatste vier bij Red Bull Racing. Na 2013 is dat team echter in zwaar water terechtgekomen, vanwege het grote verschil tussen de prestaties van de Renault-motor en die van Ferrari en Mercedes. In zijn boek How To Build a Car legt Newey uit dat er precies op dat moment een aanbod van Ferrari kwam: "Dat Renault een achterstand op Mercedes en Ferrari had, was wel duidelijk. Renault was ook niet bereid om de benodigde investeringen te doen om de achterstand goed te maken, wat zorgwekkend en deprimerend was. Ferrari kwam juist toen naar me toe met een vreselijk aantrekkelijk aanbod."

Hoewel Newey bij de Italiaanse renstal naar eigen zeggen een enorm salaris zou krijgen en de kans dat hij weer een winnende auto zou ontwerpen veel groter was dan bij Red Bull Racing, voelde het volgens hem na lang wikken en wegen toch niet goed om te vertrekken: "Ik heb veel slapeloze nachten gehad. Ik wilde niet zomaar weg bij Red Bull Racing, want ik heb vanaf het begin met Christian Horner aan het team gewerkt en ik voel me er thuis. Het voelde niet goed om mijn rug toe te keren."

Ontdek het op Google Play