Cyril Abiteboul over nieuwe motor: 'Oplossing nog niet in zicht'

News


Joas van Wingerden

Cyril Abiteboul over nieuwe motor: 'Oplossing nog niet in zicht'

Renault-teambaas Cyril Abiteboul vreest dat er voorlopig nog geen perfecte oplossing gevonden wordt om het nieuwe motorreglement zo goed mogelijk op ieders wensen aan te laten sluiten. De Fransman heeft een aardig heldere visie op wat er moet veranderen, maar vreest dat het nog wel even duurt voordat de teams akkoord gaan met een opzet.

Abiteboul ziet dat er momenteel een patstelling dreigt in de gesprekken rond de nieuwe motorformule. Hoewel het doel is om al in 2021 van start te gaan met de nieuwe motoren, lijkt volgens hem momenteel een akkoord nog ver weg. Dat stelt hij in gesprek met Auto Hebdo. Abiteboul: "Naarmate de gesprekken vorderen, lopen de meningen verder uiteen. Er gebeurt niets nieuws." De starre houding van vooral Ferrari draagt er niet aan bij om tot een oplossing te komen. Toch stelt Abiteboul wel aanpak voor die niet per se haaks staat op de visie van Ferrari en Mercedes: "De huidige aandrijflijn moet verbeterd worden, dat betekent concreet dat deze luider en krachtiger moet worden."

Sterker zelfs, Abiteboul lijkt net als Mercedes en Ferrari geen voorstander te zijn van grote verandering: "Niemand zit te wachten op een revolutie die niemand wil. De huidige motor moet de basis zijn voor de toekomst." Toch zijn er wel grondige dingen waar Abiteboul bij de huidige reglementen pijnpunten ziet. Zo wil hij graag dat het maximum brandstofverbruik afgeschaft wordt, dat de minimale gebruiksduur van onderdelen niet langer opgelegd wordt en dat er geen beperkingen meer zijn voor het wisselen van onderdelen. Niet vreemd, aangezien Renault en haar klantenteams afgelopen seizoen ontzettend veel gridstraffen kregen.