Ferrari dreigt opnieuw met vertrek uit F1: "Mogelijk eigen kampioenschap oprichten"

News


Jeen Grievink

Ferrari dreigt opnieuw met vertrek uit F1: "Mogelijk eigen kampioenschap oprichten"

Het Formule 1-team van Ferrari blijft dreigen met een vertrek uit de sport. De Italiaanse renstal is het niet eens met het concept voor de motorformule van 2021. Wanneer de reglementen niet naar de wens van Ferrari worden aangepast, richt het het team wellicht een eigen kampioenschap op, als alternatief op de Formule 1. Dit zegt president Sergio Marchionne.

Al vanaf het eerste moment dat Liberty Media en de FIA hun conceptplannen voor de nieuwe motorformule naar buiten brachten, is Ferrari fel in de aanval gegaan. Het legendarische merk is het niet eens met de plannen en wil dat deze veranderd worden. Zo niet, dan stapt het team zeer waarschijnlijk uit de Formule 1. Nu wil president Sergio Marchionne zelfs zo ver gaan dat ze overwegen een eigen raceklasse op te richten als alternatief op de koningsklasse.

De dreigementen van Ferrari worden lang niet door iedereen serieus genomen. Velen zeggen dat de Italiaanse renstal dit alleen roept om dingen voor elkaar te krijgen. Marchionne waarschuwt deze mensen. "Er wordt geroepen at wij bluffen wat betreft de reglementen voor 2021. De mensen die dat zeggen, spelen met vuur", zo sprak de Ferrari-president op het kerstfeest van zijn team. Mocht de Scuderia daadwerkelijk vertrekken uit de Formule 1, dan heeft Marchionne al nieuwe plannen.

"Er is een mogelijkheid om een eigen kampioenschap op te richten, als alternatief op de Formule 1", zo zegt hij. "Deze mogelijkheid moeten we niet uitsluiten." Maar het liefst heeft de Ferrari-topman dat de FIA en Liberty Media nog eens goed gaan kijken naar de plannen voor 2021. "Mijn voorkeur gaat daar niet naar uit. Ik wil doorgaan in een structuur die zich al bewezen heeft, maar er moeten wel compromissen gevonden worden op het gebied van de motor. Het karakter van de Formule 1 kan niet ineens veranderd worden."

Marchionne vindt dat zijn team de kans moet krijgen om in een topcompetitie haar ware DNA te tonen. "En als die mogelijkheid er niet is, dan is Ferrari klaar om te vertrekken. Dan gaan we kijken of de andere optie gerealiseerd kan worden, ook vanuit economisch oogpunt. Ik denk dat het kan, maar ik hoop niet dat het nodig is", aldus Marchionne.

Ontdek het op Google Play