Hartley over eerste races voor Toro Rosso: "Het was zwaar voor me"

News


Jeen Grievink

Hartley over eerste races voor Toro Rosso: "Het was zwaar voor me"

Brendon Hartley verscheen plots in de Formule 1 als opvolger van Carlos Sainz Jr. De coureur uit Nieuw-Zeeland mocht vanaf de Grand Prix van Amerika plaatsnemen achter het stuur van het opleidingsteam. Voorspoedig gingen zijn eerste races echter niet. Een dertiende plaats was zijn beste resultaat. "Het was zwaar voor me", zo blikt Hartley terug.

Bij Scuderia Toro Rosso hebben ze een rumoerig seizoen achter de rug. Het opleidingsteam van Red Bull begon het jaar met Daniil Kvyat en Carlos Sainz Jr als vaste coureurs, maar beide heren maakte het seizoen niet af. Kvyat werd door tegenvallende resultaten aan de kant geschoven en Sainz werd na de Grand Prix van Japan verhuurd aan het Formule 1-team van Renault. Waar Pierre Gasly de Rus mocht opvolgen, daar mocht Brendon Hartley het stoeltje van de Spanjaard overnemen. De eerste races van de Nieuw-Zeelander waren echter alles behalve makkelijk.

Harley kreeg sinds zijn debuut in Amerika constant te maken met motorproblemen of gridstraffen. Elk weekend dat hij aan de start verscheen moest hij een aantal plekken inleveren. Hoewel hij tot twee keer toe wel in Q2 kwam met de kwalificatie, moest hij hierdoor wel constant achteraan beginnen. In twee van zijn vier gereden races haalde hij de finish niet en een dertiende plek in Amerika was dan ook zijn beste resultaat.

Hartley erkent dat zijn eerste periode in de Formule 1 zwaar was. "De leercurve was erg steil, maar het was wel heel belangrijk om zoveel mogelijk te leren", zo begint hij zijn terugblik tegenover Crash.net. "Het was zwaar voor me, daar ga ik niet over liegen. Dat komt ook omdat ik met het WEC erbij maar liefst acht weekenden achter elkaar aan het racen was." Maar de Nieuw-Zeelander blijft positief. "Het was een goede ervaring. Ik heb ervaren wat er van je gevraagd wordt en ik weet nu op welke punten ik me nog moet verbeteren. Het was de perfecte introductie voor de Formule 1."

Ontdek het op Google Play