'Mercedes wil 2018-bolide afkijken van Red Bull Racing'

News


Jeen Grievink

'Mercedes wil 2018-bolide afkijken van Red Bull Racing'

Het Formule 1-team van Mercedes boekte dit seizoen weer een glansrijke overwinning bij de coureurs en de constructeurs, maar tevreden zijn ze nog niet. De Duitsers hadden het namelijk lastig op de bochtige circuits en daar wil het team nu wat aan doen. Ze overwegen nu om in 2018 over te stappen op een 'high rake'-concept, dat vergelijkbaar is met dat van Red Bull Racing.

Voorafgaand aan het huidige seizoen kregen de Formule 1-teams te horen dat er flink wat regels werden aangepast wat betreft het ontwerp van de wagens. Onder deze agressievere reglementen koos Mercedes ervoor om een bolide te ontwikkelingen met een lange wielbasis. Een keuze die ze geen windeieren heef gelegd, want op de snelle circuits met lange stukken was Mercedes onaantastbaar. De Zilverpijlen hadden duidelijk meer snelheid en konden de concurrentie meestal gemakkelijk voorblijven.

Maar niet alle circuits lagen Mercedes goed door de keuze voor de lange wielbasis. Op bochtige circuits zoals Monaco, Hongarije en Singapore ervaarde het team de nadelen van deze keuze. Ferrari en Red Bull Racing, die over een kortere wielbasis beschikken, kwamen op deze circuits juist weer een stuk beter uit de verf. Mercedes vraagt zichzelf volgens Motorsport.com dan ook af of ze in 2018 niet het aero-concept van Red Bull Racing moeten nastreven. De RB13 heeft veel 'rake' en dat betekent dat er duidelijk een verschil in hoogte zit tussen de voor- en achterkant van de wagen.

De Formule 1 introduceerde titanium skid blocks, die de vonkenregen achter de wagens veroorzaken, om te verkoomen dat teams pure rake-concepten zouden introduceren. Red Bull Racing is in staat geweest om dit toch zo goed mogelijk in praktijk te brengen. De neus van de wagen zo dicht mogelijk tegen de grond krijgen, is voor veel teams een flinke uitdaging gebleken. Mercedes wil dit nu bij Red Bull afkijken en de eerst experimenten met dit concept zijn naar verluidt al achter de rug. Toch zal het team geen afscheid nemen van de langere wielbasis. Deze constructie heeft volgens Mercedes zijn waarde in de loop van het seizoen wel bewezen.

Ontdek het op Google Play