Chase Carey: 'Er moeten drie of vier teams voor de titel gaan'

News


Joas van Wingerden

Chase Carey: 'Er moeten drie of vier teams voor de titel gaan'

Als het aan de kersverse Formule 1-baas Chase Carey ligt, wordt het nog veel spannend in de voorhoede van de Formule 1. Hij ziet graag dat er nog meer teams om de titel kunnen strijden. De afgelopen jaren was Mercedes onaantastbaar en dit jaar kan allen Ferrari het (met pijn en moeite) weer een beetje spannend maken.

Als er één duidelijk doel is gesteld door Liberty Media, de nieuwe eigenaar van de Formule 1, dan is het wel dat het spannender moet worden. Directeur Chase Carey heeft daar een duidelijke toekomstbeeld bij: "Het is geweldig dat we deze strijd hebben in dit seizoen, maar ik zie graag dat er meer teams bij betrokken zijn," aldus de Amerikaan in gesprek met Die Welt. Hij ziet dat het dit jaar al spannender is met het sterkere team van Ferrari, maar ziet ook dat er telkens een periode is waarin er één team excelleert. Zo was Red Bull Racing ook jaren achter elkaar dominant, voordat Mercedes die rol overnam. Een terugkerende strijd tussen drie of vier teams 'maakt de sport speciaal' volgens Carey.

Carey wil de sport verder ook dichterbij de fans brengen: "In het verleden was de Formule 1 een sport waarbij er te vaak nee tegen bepaalde dingen werd gezegd. Eén van de eerste dingen die we hebben gedaan is het tastbaarder maken van de sport via digitale platforms en fanzones." Niet iedereen in de sport is gecharmeerd van de toekomstplannen, want volgens Force India-chef Bob Fernley is er nog teveel onduidelijk over de koers die Liberty Media wil varen. Carey: "We zijn druk bezig om helder te krijgen hoe bepaalde veranderingen concreet te maken zijn."

Misschien wel de grootste verandering die Liberty Media wil doorvoeren, is het inbrengen van een steeds lager wordend maximaal budget. Dat moet uiteraard het doel van een spannendere titelstrijd ten goede komen. Vanaf 2019 moet dat 'budgetplafond' van kracht gaan, om elk jaar iets lager te komen liggen. Op die manier zouden meer teams de kans krijgen om de strijd aan te gaan en is er minder kans dat een team ver boven de rest uitsteekt. "Moet een team een half miljard uitgeven om een auto op de baan te krijgen? Ik denk het niet. Dat is ook niet gezond voor de sport," aldus Carey.

Ontdek het op Google Play