Horner kritisch over verbranden van olie: 'Het zijn net dieselmotoren'

News


Joas van Wingerden

Horner kritisch over verbranden van olie: 'Het zijn net dieselmotoren'

Red Bull's teambaas Christian Horner vindt het hypocriet dat de sport een milieuvriendelijker imago probeert te krijgen, maar er ondertussen wel dikke blauwe pluimen van verbrande olie te zien zijn. De Brit vergelijkt het zelfs met dieselmotoren.

In een tijdperk waarin de Formule 1 met de kleinste motoren en hybridetechniek probeert om de brandstofverslindende geschiedenis achter zich te laten, wordt er nog wel bij de vleet olie verbrand. Volgens Christian Horner rijmt dat niet en moet daar iets aan gebeuren. Hij zegt in gesprek met Motorsport.com dat hij het vreemd vindt dat de hybride turbomotoren zijn gekomen ten behoeve van het milieu, terwijl die minder efficiënt olie verbranden. "Als een auto 4 kilo olie per race verbrandt, dan is het net een diesel," aldus Horner. Volgens hem heerst de onvrede hierover bij meerdere teams.

En inderdaad, McLaren-topman Eric Bouillier valt hem bij: "Ik denk dat de voorgestelde limiet nog wel wat scherper mag." De FIA heeft besloten dat er volgend jaar per race 0,6 liter olie verstookt mag worden per 100 kilometer. Dat komt dus nog steeds neer op meerdere kilo's per race. Volgens Bouillier wordt er wel aan de reglementen gewerkt, maar ontbreekt het over duidelijkheid over dit onderwerp. Ondertussen wijzen de topteams vaak beschuldigend naar elkaar als het gaat om olie verbranden. Extra olie verbranden zou voor extra vermogen kunnen zorgen en kunnen compenseren voor de krappe maximale hoeveelheid brandstof aan boord.

Ontdek het op Google Play