Jos Verstappen: 'Max was als zesjarige gelijk competitief op onbekende baan'

News


Joas van Wingerden

Jos Verstappen: 'Max was als zesjarige gelijk competitief op onbekende baan'

De basis van het succes van Max Verstappen werd natuurlijk al op hele jonge leeftijd gelegd. Samen met vader Jos begon Max Verstappen als kleuter al met karten. Volgens Verstappen senior was het al snel te zien dat Max er heel veel gevoel voor had.

Jos Verstappen zat zelf nog in de Formule 1, toen zoon Max al aan zijn jas begon te trekken met de wens om zelf te gaan racen. "Het was Max zelf die het initiatief nam. Hij was vier en een half jaar oud toen hij vertelde dat hij wilde gaan karten," zegt Jos in gesprek met Speedweek. Naar eigen zeggen was het volgens Jos nog niet helemaal het moment, zo dacht hij althans: "Natuurlijk had ik er al aan gedacht om hem in een kart te stoppen, maar eigenlijk wilde ik er een beetje mee wachten."

Toch werd Verstappen door zijn zoon overgehaald en Max begon met karten. Dat leverde al snel bijzondere situaties op: "Als zesjarige was hij zijn leeftijdsgenoten ver vooruit, maar op deze leeftijd moest hij het opnemen tegen bestuurders die acht, negen of tien jaar oud waren," vertelt Jos. "Hij was een beetje langzamer. De grote stap kwam op een dag toen onze Belgische kartbaan Genk, waar we vooral op het werk waren, gesloten was. Dus we reden naar een baan waar Max amper bekend mee was. Max was daar meteen competitief. Ik hoefde hem niet veel te vertellen over de lijnen in de verschillende hoeken."

De inzet, betrokkenheid en de lessen van Jos Verstappen hebben op Max in ieder geval een onuitwisbare indruk gemaakt. Wanneer Max gevraagd wordt naar zijn idool, is het antwoord helder: "Dat is altijd mijn vader geweest."

Ontdek het op Google Play