'Nieuwe motorenlimiet beschermt Ferrari en Mercedes'

News


Joas van Wingerden

'Nieuwe motorenlimiet beschermt Ferrari en Mercedes'

In het nieuwe Formule 1-seizoen wacht een zware taak voor de motorleveranciers die problemen hebben met de betrouwbaarheid. Renault en Honda zullen er een zware kluif aan krijgen om met nog maar drie motoren het seizoen door te komen. De afzwaaiende baas van Honda's Formule 1-project, Yusuke Hasegawa, ziet het als een groot struikelblok.

Er is besloten om in 2018 met een motorenlimiet van drie stuks te gaan werken. Afgelopen seizoen was het aantal nog op vier stuks vastgesteld. Gaat een team over dat aantal heen (of over het vooraf vastgestelde aantal losse onderdelen), dan volgen er gridstraffen. Dat betekent niet alleen dat de betrouwbaarheid goed moet zijn, er is volgens Hasegawa nog een andere grote uitdaging: "Met drie motoren heb je dus nog maar twee keer de mogelijkheid om een geüpdatete versie van de motor te gebruiken. De motor moet dus in het begin gelijk al goed zijn, anders hou je maar twee kansen over," zo zegt de Japanner tegen Autosport.

Omdat de betrouwbaarheid nóg belangrijker wordt, kan de verbetering van de snelheid in het geding komen volgens Hasegawa: "Je kunt de motoren op 2.000 toeren laten draaien om de betrouwbaarheid te vergroten, maar dat heeft natuurlijk geen zin. Niet alleen wij krijgen hier problemen mee, ook Renault zal het lastig krijgen. Het is gewoon niet redelijk, hoewel ik wel een voorstander ben van kostenbesparing." De teams die ervan kunnen profiteren, zijn de teams met Mercedes- en Ferrari-motoren. Die bleken ook afgelopen jaar een stuk betrouwbaarder te zijn. Of de nieuwe limiet de twee titelstrijders van afgelopen jaar beschermt volgens Hasegawa? "Ja, dat is een logisch gevolg. Daar hebben we vaak een discussiepunt van gemaakt."

Ontdek het op Google Play