COLUMN: Kubica bij Williams zou prachtig zijn, maar Wehrlein is logischer

News


Joas van Wingerden

COLUMN: Kubica bij Williams zou prachtig zijn, maar Wehrlein is logischer

Zo tegen het einde van het jaar, nu het kampioenschap Lewis Hamilton al bijna niet meer kan ontgaan, wordt het tijd om eens naar de verdeling van de stoeltjes in 2018 te kijken. De echt grote verschuivingen op de rijdersmarkt laten nog een jaar op zich wachten en dus blijven de meeste teams bij hun huidige line-up. Natuurlijk is er het plotselinge vertrek van Carlos Sainz naar Renault, maar verder wijzigt er bij de meeste teams vooraan weinig. Alleen Williams heeft nog een stoeltje vrij en over wie deze moet gaan vullen is het team uit Grove in Engeland nog niet uit.

Door Sander Noordijk (F1fans Update, analist Ziggo eBattle)

Dat Lance Stroll blijft zitten, dat staat buiten kijf. Williams heeft een hoop geïnvesteerd in de jonge Canadees en is erg afhankelijk van het vele geld dat zijn vader in het team stopt. Zoveel zelfs dat de geruchten gaan dat deze het team misschien zelfs zou willen overkopen, maar dat is een discussie voor een andere dag. Dus als Stroll blijft zitten, dan zal er iemand naast moeten komen. Felipe Massa werd van zijn – geforceerde – pensioen teruggehaald om Valtteri Bottas te vervangen en liet al weten in te zijn voor nog een seizoen. Je kunt er echter niet omheen dat Felipe over zijn piek heen is. Bij Ferrari was hij veelal tweede man achter iedere coureur die er reed. Toch was hij onder bizarre omstandigheden wereldkampioen voor een aantal seconden, totdat jongeling Lewis Hamilton de titel in de laatste bochten van hem afpakte. Toegegeven; de Williams F40 is niet overal even sterk, maar Felipe maakt er weinig indruk mee. Er worden regelmatig wat puntjes opgepikt, maar in 2017 is het vooral kenmerkend hoe ontzettend veel grond het team aan Force India is verloren. Tot overmaat van ramp wist Stroll in Canada ook nog eens op het podium te eindigen, dus wordt het misschien tijd voor Felipe om nu echt de helm aan de wilgen te hangen.

Maar wie moet hem dan opvolgen? Afgelopen week maakte het team bekend dat het tijdens testsessies Robert Kubica en Paul Di Resta wil evalueren als coureurs voor het volgende seizoen. Ik vraag me af in hoeverre dat heel verstandig is. Williams zoekt een ervaren coureur voor naast Stroll, alleen reden beide coureurs door verschillende omstandigheden al jaren geen Formule 1 Grand Prix meer. Publieksfavoriet Kubica was eerder dit jaar dicht bij het Renaultzitje wat Sainz vanaf de Verenigde Staten bezet gaat houden en hij testte meermaals. Dit deed hij ook in de huidige auto, welke vele malen zwaarder is om te besturen dan de 2012-Renault waar hij eerder in reed en de 2014-Williams waar hij deze week in test. Renault leek dus een lange tijd een serieuze optie te zijn voor de Pool, die zijn laatste race in 2010 reed, maar uiteindelijk koos het Franse fabrieksteam eieren voor zijn geld met Sainz. Iets heeft hen niet overtuigd dat hij nog even snel is als toen en dat zijn arm niet voldoende hersteld is van dat verschrikkelijke ongeluk in 2011.

[bijlage2]
Kubica op het podium, na de eerste race van zijn laatste seizoen

Kubica zou Renault aangegeven hebben dat hij van zijn tijdelijke contract met de renstal af wilde om bij Williams te kunnen rijden. Deze test verliep volgens eigen zeggen goed, al is het moeilijk in te schatten waar Kubica als rijder nu echt staat. Wat een een rijder als Kubica wel met zich mee brengt is fantastische PR, natuurlijk. Het verhaal van de onmogelijke comeback schrijft natuurlijk geweldig weg en al helemaal als de Pool ook weer succesvol is. Maar wat als dat niet lukt? Wat als de veranderingen te groot zijn, hij er te lang uit geweest is en een jaar lang zoek gereden wordt door Lance Stroll? Het wordt Robert gegund, zeker ook door mij, maar de mogelijkheid bestaat dat we de herinnering aan het kaliber 32-jarige coureur dat hij was om zeep helpen met een matige periode na zijn terugkeer.

Williams’ andere optie is Paul Di Resta, die zijn laatste volledige seizoen bij Force India reed in 2013. Destijds opzienbarend, omdat hij de Formule 1 bereikte vanuit het Duitse tourwagenkampioenschap DTM, en toch bezette hij vier seizoenen een stoeltje bij het Indiase team. Echt spectaculaire resultaten bleven uit, deels doordat de auto niet altijd even denderend was, maar Di Resta sprokkelde wel de nodige puntjes bij elkaar. Jammer genoeg eindige de Schot ieder jaar achter zijn teamgenoten en bleven podia uit. Di Resta bleef bij de sport betrokken als test- en reservecoureur voor Williams, daarnaast verzorgde hij het commentaar voor Sky Sports F1. Als vervanger van Massa in Hongarije, deed de 31-jarige coureur het verdienstelijk door vlak voor de kwalificatie in te stappen en als een-na-laatste te vertrekken. Het bracht hem P19, nog voor Marcus Ericsson. Maar is het voldoende om een comeback te garanderen en zou Williams erop vooruit gaan ten opzichte van Massa? Zou het team er dan niet beter aan doen om een jongere coureur de kans te geven?

[bijlage1]

Lange tijd ging het verhaal de ronde dat sponsor Martini vereiste dat één van de Williamscoureurs 25 jaar oud moest zijn en dat om deze reden jong talent niet mee kon doen. Toch gaf Toto Wolff onlangs bij Sky aan dat Williams ook met Pascal Wehrlein in gesprek is. Het jonge talent en protegé van Mercedes werd gepasseerd voor de stoel naast Hamilton om ervaring op te kunnen doen bij de kleinere teams. Williams met hun Mercedesmotoren zou een hele goede plek zijn en zeker een stap omhoog van het noodlijdende Sauber waar de Duister dit jaar rijdt. Alleen kon Pascal aan het einde van vorig jaar geen weerstand geven aan de steeds beter wordende Esteban Ocon, die op zijn beurt promoveerde naar Force India en daar nu de sterren van de hemel rijdt. Huidige teamgenoot Marcus Ericsson heeft hij in de zak, maar de auto is te zwak om echt mooie dingen te laten zien. In de competitievere Williams zouden we eindelijk kunnen zien of Pascal echt uit het juiste hout is gesneden, gezien nog een jaar in de achterhoede zijn nog jonge carrière geen goed zou doen. Toch heb ik de indruk dat Pascal goede weekenden kent en mindere en daardoor iets wat ik graag uitvergroot zou zien bij een team in de middenmoot. Na jaren van dezelfde rijders is er eindelijk succesvol, nieuw bloed opgestaan in de vorm van Verstappen en Ocon. Wehrlein zou hier best bij kunnen horen, maar dreigt vergeten te raken.

Wie moet Williams dus kiezen? Het prachtverhaal van de comeback van Kubica? De verdienstelijke, maar niet al te glansrijke Di Resta? Of dan toch het jonge, maar risicovolle talent van Wehrlein? Mijn geld staat op de laatste al gun ik het natuurlijk iedereen. Met wie kan Williams volgens jullie het beste in zee gaan?

Ontdek het op Google Play