Gordon Murray: 'Als je alle auto's wit spuit, raad dan maar eens welke het is'

News


Joas van Wingerden

Gordon Murray: 'Als je alle auto's wit spuit, raad dan maar eens welke het is'

Jarenlang maakte Gordon Murray naam als ontwerper van Formule 1-auto's. De Brit, die ook verantwoordelijk is voor de legendarische McLaren F1 supercar, ziet met lede ogen aan wat er met het ontwerp van Formule 1-auto's is gebeurd.

Gordon Murray is verantwoordelijk voor historische Formule 1-auto's als de Brabham BT52 en de legendarische McLaren Mp4/4. Auto's met een uitgesproken ontwerp, die erg herkenbaar waren en nog steeds zijn. Volgens Murray is er van dat onderscheidende vermogen weinig meer over in de huidige ontwerpen. In gesprek met Motorsport.com vertelt hij dat hij dat erg jammer vindt: "Er valt weinig te zeggen over de huidige auto's als je het vanuit de estetische hoek bekijkt. De reglementen zorgen ervoor dat ze haast allemaal hetzelfde eruitzien. Stel je voor dat je ze allemaal wit spuit en daarna iemand een halve minuut geeft om ze te identificeren; dat gaat niet lukken."

Volgens Murray was het in de jaren 70 allemaal veel vrijer, omdat je ook zelf kon bepalen hoe je het gewicht van de auto verdeelde in het ontwerp. Volgens Murray stond het vrij of je de positie van de coureur veranderde, de plaatsing van de brandstoftank en de plek waar de motor zich bevond.

Ontdek het op Google Play