Dit gebeurde er allemaal in het horrorhuwelijk van McLaren-Honda

News


Jeen Grievink

Dit gebeurde er allemaal in het horrorhuwelijk van McLaren-Honda

Het Formule 1-team van McLaren besloot een aantal maanden geleden een punt te zetten achter de samenwerking met motorleverancier Honda. De twee partijen waren drie seizoenen tot elkaar veroordeeld, en een succes werd dit huwelijk nooit. Volgend seizoen hoopt McLaren een nieuwe start te maken, ditmaal met Renault aan hun zijde als partner. Wij blikken in dit artikel nog even terug op het horrorhuwelijk met Honda.

McLaren en Honda gingen eind 2014 voor de tweede keer met elkaar in zee, nadat ze tussen 1988 en 1992 al verschillende successen met elkaar hadden behaald. Waar het in de jaren '80 en '90 allemaal voor de wind ging en Alain Prost en Ayrton Senna diverse wereldtitels wisten binnen te halen, daar ging het tijdens de tweede samenwerking compleet mis. Problemen met de betrouwbaarheid en een gebrek aan vermogen zorgde ervoor dat McLaren ver afzakte.

In december 2014 keerde Fernando Alonso terug bij McLaren, een keuze die hij mede maakte omdat Honda weer bij het team betrokken was. Een succesverhaal werd het echter nooit. Het eerste jaar verliep direct moeizaam, aangezien de auto veel te langzaam en ontbetrouwbaar was. Hierdoor eindigde het team als negende bij de constructeurs, en dit was het slechtste resultaat sinds 1980 voor McLaren. In 2016 ging het wel een stuk beter, maar ook toen was het de krachtbron die vaak tekort schoot. Er werd dan ook besloten om voor 2017 een nieuw motorconcept te introduceren, maar deze pakte niet uit zoals gehoopt. Opnieuw kampte het team met een gebrek aan snelheid en betrouwbaarheid.

Op 15 september 2017 besloot McLaren dan ook een punt te zetten achter het horrorhuwelijk met Honda. De Britse renstal ging in zee met Renault en hoopt volgend seizoen een frisse start te kunnen maken. Honda vond op haar beurt onderdak bij Scuderia Toro Rosso. In onderstaande video zijn de drie dramatische jaren van McLaren-Honda samengevat.

Ontdek het op Google Play