VIDEO: Deze dag in 1962: Graham Hill sluit seizoen af met eerste wereldtitel

News


Joas van Wingerden

VIDEO: Deze dag in 1962: Graham Hill sluit seizoen af met eerste wereldtitel

Eén van 's werelds grootste legendes uit de autosport is Graham Hill. De Britse coureur, die in 1975 op 46-jarige leeftijd om het leven kwam, sloot vandaag precies 55 jaar geleden het wereldkampioenschap van dat jaar af met zijn eerste titel.

Tegenwoordig is het Formule 1-seizoen al veel verder voor het einde van het jaar afgelopen, maar in het verleden werd er in december gewoon nog gereden. Zo ook in 1962, toen de laatste Grand Prix van het seizoen op het Prince George circuit verreden werd. Hill, destijds 33 jaar oud, sleepte zijn eerste wereldtitel binnen met zijn winst op Prince George. Zijn grote concurrent dat seizoen, Jim Clark, viel uit tijdens die race.

Uiteindelijk zou Hill ook in 1968 nog een keer wereldkampioen worden. In 1975, Hill was inmiddels al 46, racete hij nog steeds in de Formule 1. Hij maakte dat seizoen echter niet af, omdat hij bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. De coureur bestuurde zelf het privévliegtuig, maar kwam in de problemen bij een mistige landing in Engeland. Hill en de andere inzittenden kwamen om het leven. 21 jaar later won zijn zoon, Damon Hill, zijn enige wereldkampioenschap.

Vandaag de dag geldt Graham Hill nog steeds als een voorbeeld voor veel coureurs. Fernando Alonso wil bijvoorbeeld dezelfde unieke prestatie als Hill neerzetten: het winnen van de 'Triple Crown'. Hill is tot op heden de enige coureur die de Grand Prix van Monaco, de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans won. Alonso wil proberen als tweede coureur ooit ook voor die Triple Crown te gaan.

Ontdek het op Google Play