Lewis Hamilton: 'Limiet van drie motoren zuigt'

News


Joas van Wingerden

Lewis Hamilton: 'Limiet van drie motoren zuigt'

Mercedes-coureur en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton is bepaald niet te spreken over de motorenlimiet van volgend seizoen. In 2018 mogen teams namelijk maar drie motoren gebruiken, waarna voor extra wissels een gridstraf geïncasseerd moet worden.

Op dit moment mogen teams tijdens het seizoen vier motoren gebruiken. Gebruik je er meer, of gebruik je van bepaalde onderdelen meer dan vier units, dan wordt er voor elke wissel een gridstraf uitgedeeld. Kijkend naar het aantal straffen van dit seizoen, blijkt het voor sommige teams nog een hele opgave om met vier units het seizoen door te komen. Volgend jaar wordt dat aantal echter teruggeschroefd naar drie eenheden. Lewis Hamilton vreest dat het een negatief effect op de sport heeft. In gesprek met BBC legt hij uit: "Het zuigt, we missen juist het sprinten in de Formule 1." Daarbij doelt hij op de momenten dat coureurs kortstondig gebruikmaken van een snellere motormodus, om het gat naar de concurrentie sneller te dichten.

"Ik denk dat het verder begrenzen van de hoeveelheid motoren niet gaat helpen bij de sport. Als je kijkt naar de coureurs vooraan (in Brazilië, red.) dan waren zij aan het managen. Dat doen we vaker, maar dat maakt het niet interessanter voor de kijkers." Hamilton geeft daarmee aan dat er in de meeste omstandigheden veel aan gedaan moet worden om de motoren niet te veel te belasten. Met een limiet van drie motoren wordt dat waarschijnlijk nog belangrijker.

Daarbij stelt Hamilton dat de auto van volgend jaar sowieso al minder interessant wordt voor de coureurs en dat hij niet bepaald uitkijkt naar de effecten van de 2018-reglementen: "De auto van volgend jaar is net een bus, zo zwaar wordt-ie." Daarbij doelt hij op het toegevoegde gewicht van de Halo. Volgens Hamilton wordt de remafstand langer, terwijl de remmen 'nu soms al in de fik staan'. Ook met de remmen zal dus voorzichtiger omgesprongen moeten worden. "We willen snelle en lichtvoetige auto's waarmee we kunnen aanvallen," aldus Hamilton.