• US
  • NL
Unieke prestatie Red Bull en Verstappen, Hamilton blinkt uit | Hongarije facts en stats

Ewam Gale & Lars Leeftink

Max Verstappen liet zijn race van P10 naar de overwinning in de Grand Prix van Hongarije eenvoudig lijken, waardoor de Red Bull-coureur zijn kansen op een tweede wereldkampioenschap nog groter zijn geworden. Concurrent Charles Leclerc staat nu op een achterstand van 80 punten. Na het laatste weekend voor de zomerstop zijn hier de meest opvallende statistieken.

Red Bull's opzienbarende prestatie

Verstappen won afgelopen zondag vanaf de tiende plaats op de grid. Het is de eerste keer dat hij vanaf de vierde plaats of verder achterin wint en pas de tweede keer in de geschiedenis van Red Bull dat het team vanaf P6 of verder naar achteren wint. De triomf van Daniel Ricciardo in Azerbeidzjan in 2017 was de laatste keer dat deze prestatie werd geleverd. De race was tevens de 50ste voor Verstappen die hij tot nu toe in zijn carrière aan de leiding reed, waarmee hij de 14e coureur is die deze mijlpaal heeft bereikt.

Verstappen-Hamilton domineren

Het een-tweetje tussen Verstappen en Lewis Hamilton in Hongarije betekent dat het duo nu gedeeld eerste staat op de all-time lijst voor het meest voorkomende duo op de bovenste twee treden. Hamilton en Nico Rosberg stonden ook al 31 keer naast elkaar, terwijl de Brit door zijn gezamenlijke successen met Sebastian Vettel ook derde op de lijst staat.

Hamilton blijft verbazen

De carrière van Hamilton, vol met records, ging verder toen de Mercedes-coureur Bill Vukovich afgelopen weekend voorbijstreefde voor het aantal afgelegde rondjes op één circuit. Vukovich reed 485 ronden op de Indianapolis 500 toen de race in de jaren 50 deel uitmaakte van de F1-kalender, maar Hamilton kwam zondag op de Hungaroring tot 486 rondjes. Van zijn 16 races in Hongarije heeft Hamilton slechts twee keer [2010 en 2015] niet aan de leiding gereden, terwijl hij afgelopen weekend ook zijn elfde podium op het circuit noteerde.

Hamilton op P2

Niemand houdt ervan om tweede te worden. Door in opeenvolgende races in Frankrijk en Hongarije als tweede te eindigen, is zevenvoudig kampioen Hamilton echter de eerste coureur in de geschiedenis van de sport geworden die de mijlpaal van 50 tweede plaatsen heeft bereikt.

Mercedes terug in vorm

Met George Russell aan de leiding vanaf pole tot ronde 31, reed Mercedes zondag meer ronden op kop van de race dan de rest van het seizoen bij elkaar.

Nachtmerrie Ferrari

De vierde plaats van Carlos Sainz voor Ferrari betekende dat de Scuderia slechter presteerde op het circuit in Hongarije dan het deed toen het op het podium eindigde vorig seizoen, ondanks de stap omhoog qua prestaties van de auto. De strategische fout met Leclerc, die ervoor zorgde dat hij naar de zesde plaats zou zakken, zorgt ervoor dat hij zonder podiumplaats blijft in Hongarije in F1 en F2.

Consistentie Norris

Norris behaalde een cruciale zevende plaats voor McLaren in de strijd om de vierde plaats in het constructeursklassement. De Britse coureur heeft in elk van de vorige drie races dezelfde positie ingenomen.

Alonso's verbazingwekkende run

Fernando Alonso volgde vlak achter Norris in Hongarije, maar pakte daarmee wel zijn elfde puntenfinish op rij.

Geen DNF

Hoewel Valtteri Bottas zich terugtrok uit de race in Boedapest, werden voor de 13e keer in de F1-geschiedenis alle finishers in de einduitslag opgenomen. De Alfa Romeo-coureur werd meegerekend omdat hij 90 procent van de raceafstand had afgelegd.