Welcome to GPFans

CHOOSE YOUR COUNTRY

  • NL
  • GB
Waarom mocht Stroll zijn pole behouden, terwijl andere coureurs wel gridstraffen kregen?

Waarom mocht Stroll zijn pole behouden, terwijl andere coureurs wel gridstraffen kregen?

F1 Nieuws


0 reacties

Waarom mocht Stroll zijn pole behouden, terwijl andere coureurs wel gridstraffen kregen?

Waarom mocht Stroll zijn pole behouden, terwijl andere coureurs wel gridstraffen kregen?

De wedstrijdleiding heeft streng opgetreden op zaterdag in Istanbul. Meerdere coureurs werden op het matje geroepen bij de stewards, waarvan Lance Stroll de enige was die geen straf aan zijn broek kreeg. Vanwaar dit verschil?

De straffen die de FIA-stewards hebben opgelegd aan de Formule 1-coureurs verschilden nogal. Lando Norris moest bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan de wedstrijdleiding en kreeg een gridstraf van vijf plaatsen. Daarnaast werden er drie strafpunten op zijn licentie bijgeschreven. Stroll's pole position kwam in gevaar toen hij zich tevens moest melden bij de stewards. De Canadees had in de ogen van de stewards echter niets fout gedaan en mocht zijn pole daarom behouden. Je vraagt je misschien af waarom. Het heeft alles te maken met de regels van enkele gele vlaggen en dubbele gele vlaggen.

Het moment waarvoor Stroll op het matje werd geroepen had te maken met een spin van Sergio Perez in bocht 7. De Canadese coureur kreeg over de boordradio te horen van zijn race-engineer dat hij het even rustig aan moest doen. Er gold namelijk een enkele gele vlag in dat gebied, wat betekent dat een coureur zijn voet even van het gas moet halen. Uit de data is gebleken dat Stroll dit ook daadwerkelijk deed, zo lieten de stewards weten. Toen de Racing Point-coureur eenmaal voorbij het punt was waar zijn teamgenoot spinde, gaf hij weer gas. Zijn engineer vertelde hem dan ook: "Dat was een enkele gele vlag, dus blijf pushen," zo weet Motorsport.com.

Stel dat Stroll een dubbele gele vlag had gekregen op datzelfde punt, dan had hij zijn snelle ronde moeten afbreken. Het feit dat er op dat moment een enkele gele vlag gold, heeft de Canadees dus gered. De wedstrijdleiding besloot dus dat hij zijn pole position mocht behouden, omdat hij duidelijk even van zijn gas af ging.

Stroll pakte zijn eerste pole position in Turkije

Bij Norris was het echter een ander geval. De Brit moest naar de stewards omdat hij de gele vlaggen niet respecteerde in bocht acht toen Nicholas Latifi van de baan was gevlogen. Het is belangrijk om op te merken dat er op dat moment een dubbele gele vlag gold. De stewards merkten op dat Norris niet een snelle rondetijd probeerde neer te zetten, maar dat hij dat toch deed en daarmee de regels overtrad. Onder dubbele gele vlaggen moet je als coureur namelijk je snelheid aanzienlijk verlagen en je mag niet inhalen. In de reglementen staat verder dat een coureur zijn ronde moet beëindigen. Hij hoeft niet naar de pitstraat te rijden, maar moet wel zijn voet van het gas halen.

Een overzicht van alle rijders die op het matje werden geroepenLees meer

Het verschil zat 'm dus in de enkele of dubbele gele vlag. Zoals je merkt gaat het om de kleine details die een raceweekend kunnen maken of breken. Ben je benieuwd naar de volledige startgrid voor de Grand Prix van Turkije na alle gridstraffen? Klik dan hier.

Wie gaat de GP van Turkije winnen volgens jou?

462 stemmen

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer mee via de App

Meer F1 nieuws

Vri 05 Mrt

Don 04 Mrt

Ontdek het op Google Play