Dit moet je weten voor aankomend raceseizoen: De nieuwe veiligheidsmaatregelen

News


Joas van Wingerden

Dit moet je weten voor aankomend raceseizoen: De nieuwe veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is altijd een belangrijk punt in de Formule 1. Formule 1-seizoen 2018 is daarop geen uitzondering. Ook dit jaar zal weer een aantal zaken anders worden aangepakt dan in het verleden het geval was. Dit jaar gaat het vooral over veranderingen aan de auto’s die zijn doorgevoerd. Daarnaast is de uitrusting van de coureurs enigszins aangepast om de veiligheid van de rijders iets beter te kunnen garanderen. De maatregelen leiden wel vaak tot kritiek. Dat neemt echter niet weg dat de FIA en de organisatie van de Formule 1 de regels wel doorvoeren omdat zij dit nodig achten.

De Halo

De belangrijkste veiligheidsmaatregel is het invoeren van de Halo. Dit is een boog die over de cockpit gespannen wordt. Er zijn meerdere redenen aangevoerd om de Halo in te voeren. In recente jaren waren er immers verschillende ongelukken in verschillende raceklassen te zien waarbij duidelijk werd dat de open cockpit in sommige gevallen gevaarlijk kon zijn. Een goed voorbeeld hiervan was het dodelijke ongeluk van F1-coureur Jules Bianchi, die klem kwam te zitten door de open cockpit. Een ander voorbeeld was de dood van Henry Surtees, die een wiel op zijn hoofd kreeg dat was losgeschoten van een andere auto.

Biometrische sensoren

Een andere verandering die is doorgevoerd is die van de handschoenen met biometrische sensoren. Deze moeten verplicht door de coureurs gedragen worden wanneer zij in de voertuigen stappen. De handschoenen registreren allerlei vitale functies van de coureurs. Deze informatie is nodig om de marshalls en hulpdiensten te kunnen informeren. Wanneer een coureur bij een ongeluk betrokken raakt weet men dan beter welke impact dit op de coureur in kwestie heeft. Aan de hand hiervan kan dan een meer gericht plan van actie worden ondernomen. Dit moet ervoor zorgen dat minder levensbedreigende situaties ontstaan in het geval iets misgaat tijdens een training, kwalificatie of race.