Lauda: 'Renault en Ferrari hebben het verloren op betrouwbaarheid'

News


Joas van Wingerden

Lauda: 'Renault en Ferrari hebben het verloren op betrouwbaarheid'

Niki Lauda, oud-coureur en Mercedes-adviseur, stelt dat de problemen met de betrouwbaarheid van de motor bij Ferrari en Red Bull Racing het grote verschil in prestaties hebben gemaakt. Volgens Lauda is betrouwbaarheid bij Mercedes belangrijker dan het vermogen.

Lauda ziet de betrouwbaarheid van de Ferrari- en Renault-motor als het grootste probleem van de twee grote Mercedes-concurrenten. In gesprek met Gazetta Dello Sport legt de Oostenrijker uit dat Mercedes bij de motor volgens hem andere keuzes heeft gemaakt: "We wisten dat we dit jaar een auto kregen waarbij de prestaties per circuit nogal zouden wisselen. We konden betrouwbaarheid dus geen roet in het eten laten gooien. Toen vroegen we aan Andy Cowell (hoofd van de motorenafdeling) of we voor nog iets meer vermogen moesten gaan, of genoegen moesten nemen ten behoeve van de betrouwbaarheid. We kozen voor het laatste. Hoe wil je immers wereldkampioen worden met een motor die niet betrouwbaar is?" Volgens de Mercedes-adviseur hebben zowel Renault als Ferrari gekozen om de focus meer te leggen op prestaties dan betrouwbaarheid.

Voor het volgende seizoen verwacht Lauda desalniettemin wel een probleem. Vanwege de regelgeving die stelt dat er volgend jaar nog maar drie motoren straffeloos gebruikt mogen worden, verwacht hij dat het vooral met de vrije trainingen moelijkheden kan geven. Er moet namelijk nog weer voorzichtiger met de motor omgesprongen moeten worden. Eerder gaf Lewis Hamilton ook al aan dat hij niet te spreken is over de nieuwe limiet. De coureur verwacht dat het zuinig omspringen met de motoren het spektakel op de baan niet ten goede zal komen.