Zo kan Lewis Hamilton zondag wereldkampioen worden

News


Joas van Wingerden

Zo kan Lewis Hamilton zondag wereldkampioen worden

Het einde van het Formule 1-seizoen komt met rasse schreden dichterbij. Met nog drie races te gaan en maximaal 75 punten te winnen, moet Vettel komende zondag een hoop mazzel hebben, wil hij nog kans maken op de titel.

Op dit moment staat Hamilton 66 punten voor op Vettel in het kampioenschap. Afgelopen race liep de Brit opnieuw verder uit op de Ferrari-coureur, toen hij de winst pakte en Vettel het met een tweede plaats moest doen. De kansen dat Vettel nog kampioen wordt, worden alsmaar kleiner. Het kan nog wel, maar dan moet hij eigenlijk vooral geluk hebben komende zondag. Als Hamilton zondag de titel niet pakt, kan dat alleen maar door een resultaat dat ver beneden verwachting ligt.

Het zit zo; als Hamilton komende zondag vijfde of lager eindigt en Vettel wint, kan Vettel de titel nog pakken. Wordt Vettel tweede, dan moet Hamilton niet hoger dan negende eindigen. Alles is de Ferrari-coureur dus gelegen aan een uitvalbeurt of pech voor Hamilton, want buiten deze twee situaties om, wint Hamilton het kampioenschap. De kans dat Hamilton zonder een uitzonderlijke situatie vijfde of lager wordt, is niet groot. De Brit eindigde dit seizoen namelijk alleen in Monaco lager (7e) en werd in Baku 5e. Tot op heden heeft Hamilton ook nog elke race uitgereden.

Mocht Hamilton inderdaad zondag de titel pakken, dan is het de vierde keer dat hij kampioen wordt. Hij evenaart daarmee Vettel, die al eerder zijn vierde titel pakte. Mercedes is als team sinds afgelopen race al niet meer te verslaan in het constructeurskampioenschap.