Twitter-rel rond 'Formule 1 voor vrouwen'

News


Joas van Wingerden

Twitter-rel rond 'Formule 1 voor vrouwen'

De Spaanse coureur en Renault F1-testrijder Carmen Jorda heeft geen vrienden gemaakt bij een aantal succesvolle collega's toen ze opperde om een vrouwenversie van de Formule 1 in het leven te roepen. Volgens Jorda zou een vrouwentak van de sport nodig zijn 'omdat vrouwen in de reguliere F1 geen eerlijke concurrentie zouden hebben'.

Met onderstaande tweet bracht Carmen Jorda haar punt naar voren:

Ze kon daarna vrijwel uitsluitend rekenen op een aantal pittige reacties van andere vrouwelijke rijders, waaronder de getalenteerde Christina Nielsen en Pippa Mann. Mann, zelf coureur in de Indy 500, wees Jorda er via Twitter op dat Nielsen een niet al te onverdienstelijke carrière heeft in een raceklasse vol mannen. Nielsen is onder andere actief in het WeatherTech Sportscar kampioenschap, dat ze vorig jaar én dit jaar won met een Ferrari 488 GT3. Nielsen reageert dat het 'heel jammer is' dat Jorda zoveel te zeggen heeft in de wereld van vrouwelijke coureurs.

De Formule 1 kende in de loop der tijd een aantal vrouwelijk coureurs, waaronder recentelijk nog de vrouw van Toto Wolff, Susie. Zij was in 2014 de eerste vrouw in 22 jaar die meedeed aan een raceweekend. Dat seizoen reed ze een aantal vrije trainingen voor Williams. Volgens Wolff zal er 'in het volgende decennium' een vrouw in de Formule 1 terechtkomen. In totaal reden er vijf vrouwen officieel mee voor punten in de Formule 1, waarvan er twee van start gingen. De Italiaanse Lella Lombardi wist een halve punt te scoren in 1975 en haalde als hoogste positie de zesde plek.

Ontdek het op Google Play