Download
Download de app!
De meest volledige Formule 1 applicatie van Nederland.

Max Verstappen pakt pole position voor eigen publiek op Circuit Zandvoort


48 reacties

Max Verstappen heeft pole position veroverd tijdens de kwalificatie voor de Dutch Grand Prix. De Nederlander moest alles uit de kast trekken om Charles Leclerc voor te blijven en slaagde hier met een minimaal verschil in. Sergio Pérez crashte in de slotfase en start als vijfde.

Show Player

Q1

Het waren de achterhoedeteams die als eersten naar buiten gingen voor een vliegende ronde. De auto's van Red Bull, Mercedes en Ferrari lieten wat langer op zich wachten. Toen Verstappen eenmaal op de baan kwam, zette hij gelijk de toon met een ronde van 1:11.317. De concurrentie wist deze tijd niet te verbeteren, al waren de verschillen wel klein. Hamilton kwam in de slotfase het dichtste bij, met een verschil van +0.014 seconde. Vijf verschillende teams wisten het uiteindelijk niet te halen tot Q2. Bottas, Magnussen, Ricciardo, Vettel en Latifi vielen uit. Vettel was wel bezig aan een pijlsnelle ronde, maar kwam in de grindbak terecht en verloor daardoor zijn kans op de volgende kwalificatiesessie.

Q2

De tweede sessie was amper onderweg of er werd al een rode vlag uitgeroepen. Er lag namelijk een oranje rookbom midden op de baan, waarschijnlijk gegooid door één van de fans vanaf de tribune. Na enkele minuten kon de sessie weer worden hervat en dook Verstappen direct naar buiten. Hij zette direct een pijlsnelle ronde neer van 1:10.927. Alleen Hamilton wist van de concurrentie enigszins in de buurt te komen. De Brit liet anderhalf tiende liggen ten opzichte van de Nederlander. Ferrari bleef in hun eerste run nog ver achter. Snelheid was er wel bij Stroll, die na zijn eerste run knap vierde stond.

Vervolgens ging iedereen zitten voor zijn tweede en tevens laatste run. Sainz was degene die Verstappen wist te kloppen, met een rondetijd van 1:10.814. Hiermee was hij een tiende sneller dan de Red Bull-coureur. Ook Russell dook onder de tijd van Verstappen, die zelf in de pitbox was gebleven, wetende dat zijn ronde voldoende was voor deelname aan Q3. Het zat dus heel dicht bij elkaar aan de voorkant van het veld.

Achterin werd het balen voor Gasly, Ocon, Alonso, Zhou en Albon, die het allen niet wisten te redden. Stroll, Schumacher en Tsunoda wisten zich wel te kwalificeren voor Q3, een knappe prestatie.

Lance Stroll op Zandvoort

Q3

Het werd een zinderende laatste kwalificatiesessie op Circuit Zandvoort. Verstappen was de eerste die een tijd op de klokken zette: een 1:10.515. Pérez kwam erachteraan, maar kwam een halve seconde tekort. Ook de beide Mercedessen redden het niet, maar Leclerc wél. De Ferrari was zes duizendsten sneller. Verstappen dook vervolgens nog een keer naar buiten op een nieuwe set banden om antwoord te geven op de tijd van Leclerc. Beide coureurs moesten echter ook oppassen voor Hamilton, die ook maar een kleine twee tienden verwijderd was van de snelste tijd.

Het werd een bloedstollende slotfase. Leclerc scherpte zijn tijd verder aan en leek pole position te pakken, maar Verstappen perste er een monsterlijke ronde uit. Hij was enkele duizendsten sneller dan zijn rivaal en greep zodoende de eerste startpositie. Dit zorgde voor een zeer uitgelaten reactie op de volgepakte oranje-tribunes. Luttele momenten daarna was er een crash voor Pérez, waardoor de beide Mercedessen hun ronde niet af konden maken. Zij starten als vierde en zesde. De derde plek was er voor Sainz.