Download
Download de app!
De meest volledige Formule 1 applicatie van Nederland.

Coureurs nog steeds in gesprek: wel of niet deelnemen aan Grand Prix?


30 reacties

De Grand Prix van Saoedi-Arabië staat wederom op losse schroeven, zo lijkt het. De Formule 1-coureurs zitten al tijdenlang met elkaar in een meeting en diverse journalisten speculeren over een mogelijke boycot tegen de race in Djedda. Dit alles in verband met de onzekerheid over de veiligheid sinds de raketaanval.

Show Player

Al urenlang zitten de coureurs afgesloten in een ruimte om te praten over de situatie in Djedda, waar vanmiddag een raketaanval plaatsvond op een oliefabriek nabij het circuit. Na overleg met de teams besloot de Formule 1 om de Grand Prix van Saoedi-Arabië gewoon voort te zetten, maar nu lijkt er een nieuwe kink in de kabel te komen. Alles wijst erop dat de coureurs twijfelen of ze wel moeten deelnemen aan de race in het Midden-Oosten. Op social media spreken diverse journalisten al over een mogelijke boycot van de coureurs. Gaan zij dan alsnog een streep zetten door de toch al omstreden Grand Prix in Djedda?

Journalisten houden gesprek nauwlettend in de gaten

GPFans-reporter Ian Parkes is ter plaatse en houdt de situatie in de paddock nauwlettend in de gaten. Hoewel hij het gesprek van de coureurs niet kan horen, ziet hij van achter het glas dat er absoluut geen eensgezindheid heerst bij de rijders. Formule 1-topmannen Stefano Domenicali en Ross Brawn hebben beiden al een bezoekje gebracht aan de meeting om te horen waar de coureurs nu precies mee worstelen. Overwegen zij een boycot tegen de Grand Prix van Saoedi-Arabië? Diverse journalisten, waaronder ook Parkes, lijken het niet uit te sluiten en speculeren al volop op sociale media.

"We zijn nog zeker niet klaar hier in Djedda, aangezien er al twee uur lang een rijdersbriefing gaande is, waarbij zowel Stefano Domenicali als Ross Brawn op twee verschillende tijdstippen naar de bespreking zijn gekomen. Dreigen de coureurs met een boycot?", zo schrijft Parkes op Twitter, begeleid door een foto waarop de discussie tussen de verschillende coureurs te zien is.

Hamilton geen fan van racen in Saoedi-Arabië

Nog los van de raketaanval vanmiddag in Djedda, heeft Lewis Hamilton al eerder laten doorschemeren geen fan te zijn van de Saoedische Grand Prix. Het land is namelijk omstreden wat betreft de mensenrechten. "Voel ik me hier comfortabel? Dat zou ik niet zeggen", zei de wereldkampioen vorig jaar al. "Het is niet mijn keuze om hier te racen, die keuze heeft de sport gemaakt. Er moeten hier veranderingen komen. Daarom moeten we daar bewustzijn voor creëren als we hier zijn. En daarom droeg ik de regenbooghelm in Qatar en zal ik die komende twee races ook dragen.”

Tijdens de persconferentie voor dit weekend zei Hamilton niet van mening te zijn veranderd, maar wees hij opnieuw naar de Formule 1. "Wij beslissen niet waar we gaan racen", zo sprak hij duidelijke taal. De Brit is dus absoluut geen fan van Saoedi-Arabië en laat hij nou juist grotendeels het woord hebben gevoerd tijdens de meeting vanavond tussen de coureurs. Probeert de Mercedes-kopman zijn collega's te overtuigen om niet te gaan racen?

Domenicali en Brawn voegen zich bij gesprek

De langdurende meeting van de coureurs trok ook de aandacht van sportief directeur Ross Brawn en Formule 1-CEO Stefano Domenicali. De twee heren, die er vanuit gaan dat de Grand Prix van Saoedi-Arabië gewoon verreden wordt, voegden zich bij de vergadering om een luisterend oor te bieden. Zeer waarschijnlijk hebben zij de coureurs proberen op het hart te drukken dat de situatie in Djedda veilig is en dat de aanslagen puur gericht zijn op industriële locaties, en niet op burgers of de Grand Prix. Dit waren althans de woorden van FIA-president Mohammed Ben Sulayem. Domenicali vertelde eerder op de avond al dat de Formule 1 vertrouwt op de lokale autoriteiten.

Wat als de coureurs overgaan tot een boycot?

Mocht het merendeel van de coureurs besluiten niet deel te willen nemen aan de Saudische Grand Prix, dan staat de Formule 1 met de rug tegen de muur. Het lijkt dan haast onmogelijk om de race alsnog van start te laten gaan. En al zou de Formule 1 daartoe toch besluiten, dan alsnog bestaat er een grote kans dat de deelnemende teams zich solidair zullen tonen met hun coureurs. En als ook de teams weigeren deel te nemen, lijkt de situatie onhoudbaar. Het FOM en de FIA lijken momenteel in een uiterst lastig parket te verkeren.


Klik om de poll te bekijken:
De Grand Prix van Saoedi-Arabië moet worden geannuleerd?