Download
Download de app!
De meest volledige Formule 1 applicatie van Nederland.

RIVM: 'Dutch Grand Prix komt niet bovendrijven als coronabrandhaard'


5 reacties

De Dutch Grand Prix kon vanuit de gemeenschap op heel wat kritiek rekenen, vooral door de mensenmassa, terwijl evenementen nog niet toegestaan werden. Maar het RIVM laat nu weten dat het niet heeft geleid tot een toename in het aantal besmettingen.

Show Player

Het was voor veel mensen een doorn in het oog: drie dagen lang 70.000 bezoekers bij de Grand Prix in Zandvoort. En dat terwijl de evenementenbranche op haar gat lag. Ook vanuit de organisatie van de Dutch Grand Prix zelf werd veel begrip getoond. Robert van Overdijk noemt de kritiek vanuit die branche 'misschien ook wel terecht' bij NOS Langs de Lijn. "Het is emotie, frustratie. Het gaat er niet om wat wij wél mogen, maar wat zij niét mogen. Daar sta ik achter. Het is krom dat in België gebruik is gemaakt van Nederlandse resultaten van Fieldlab en dat die hier niet mogen worden gebruikt."

Geen coronabrandhaard

Ook werd er gevreesd voor een toename van het aantal coronabesmettingen door de Grand Prix op Zandvoort. Maar uit de weekcijfers blijkt dat dat niet het geval is. De Telegraaf heeft navraag gedaan bij het RIVM. "Het komt niet bovendrijven”, zegt een woordvoerder, die daarmee doelt op het feit dat de Dutch GP niet gezien kan worden als coronabrandhaard.

Testschaamte na de Grand Prix

Immunoloog Ger Rijkers schrok zich dood toen hij de eerste beelden van de drukte zag, zo vertelt hij tegen De Telegraaf. "De beelden van vrijdag waren afschuwelijk. Er ontstond veel verontwaardiging. Daarna zag je dat de organisatie terecht heeft ingegrepen. Misschien dat daardoor het aantal besmettingen dat is terug te voeren tot de GP minimaal is.” Rijkers zegt echter ook dat het kan zijn dat bezoekers zich naderhand veelal niet hebben laten testen. "Als je op de Grand Prix alle maatregelen hebt genegeerd en als je niet in het ziekenhuis bent opgenomen, dan denk je misschien: ik laat me maar even niet testen. Een soort testschaamte inderdaad.”