Download
Download de app!
De meest volledige Formule 1 applicatie van Nederland.

Deze Grands Prix werden in het verleden afgelast | Factchecker


2 reacties

Het coronavirus houdt de wereld behoorlijk bezig, overal worden inmiddels grote evenementen afgelast. Ook de Grand Prix van China is tot nader orde uitgesteld. Misschien volgen er nog meer Grands Pix dit jaar, al hopen we natuurlijk allemaal van niet. Het zou echter zeker niet voor het eerst zijn dat races niet plaatsvinden. Laten we eens een blik in de geschiedenis werpen.

Show Player

Het nieuwe Formule 1-jaar is bepaald niet lekker begonnen met het nieuws dat de Grand Prix van China niet plaats zal vinden op de oorspronkelijke data. Vanwege de uitbraak van het coronavirus in China is de situatie daar het meest zorgelijk. Het uitstellen van de Chinese Grand Prix komt dan ook niet echt als een verrassing. Toch is het wel een shock: het is immers alweer heel wat jaren geleden dat een Grand Prix niet plaatsvond volgens de oorspronkelijke kalender. Er kunnen zelfs nog meer races volgen dit jaar. Zo wordt de Grand Prix van Bahrein zonder publiek verreden en is het nog maar zeer de vraag of de race in Vietnam überhaupt door zal gaan.

Bahrein: 2011
De laatste keer dat een Grand Prix zelfs helemaal niet verreden werd, was in 2011. Toen werd de Grand Prix van Bahrein afgelast. Dat had een compleet andere oorzaak dan nu het geval is. De oliestaat kampte destijds met grote politieke en publieke onrust. De Arabische Lente was op dat moment flink aan het opkomen en de situatie in Bahrein was volgens velen te onrustig om de race plaats te laten vinden. De Grand Prix was volgens de regering zelfs een doelwit geworden van de publieke protestacties en dreigde ernstig verstoord te worden. Hoewel er nog gekeken werd naar uitstel, liet de Formule 1 Bahrein het hele seizoen aan zich voorbijgaan.

België: 1985
Een stuk verder terug in de geschiedenis komen we bij een ander voorbeeld. De Belgische Grand Prix van 1985. Wederom had dat een compleet andere oorzaak. Dit was een bijzonder geval. De hele Formule 1 was namelijk al afgereisd naar Spa Francorchamps, maar uiteindelijk vond de race toch niet plaats dat weekend. Oorspronkelijk had begin juni er al geracet moeten worden, maar tijdens dat weekend bleek dat de veel te laat aangebrachte nieuwe asfaltlaag op het befaamde circuit nog niet voldeed.

Op diverse plekken begon het nieuwe asfalt af te brokkelen door de Formule 1-auto’s die eroverheen reden en haastige reparatiewerkzaamheden maakten het niet beter. Het asfalt was nog veel te broos om erop te rijden. De FIA (toen nog de FISA) besloot daarom op zaterdag dat de Grand Prix niet door zou gaan. Uiteindelijk keerde de Formule 1 in september terug naar België en werd de Grand Prix van 1985 toch nog verreden.

New York: 1983, 1984 en 1985
Het jaar 1985 was een bewogen jaar voor de Formule 1, want naast België ging het ook mis in New York. Dat jaar zou de langverwachte Grand Prix in de beroemde Amerikaanse stad eindelijk plaatsvinden, maar toch ging het weer niet door. Net als in 1983, toen de eerste Grand Prix daar plaats had moeten vinden. Die werd destijds vlak van tevoren afgelast vanwege protesten door milieubewegingen en wegens problemen met sponsoren en televisierechten. Ook in 1984 kwam de geplande oversteek naar New York niet van de grond.

Didier Pironi tijdens de GP van New York

België: 1969 en 1971
De Belgische Grand Prix van 1985 was niet de enige waarbij het misging. Die van 1969 ging zelfs helemaal niet door. Destijds werd er nog op het oude Spa Francorchamps gereden. Een gigantisch circuit door diverse dorpjes en openbare wegen. De Formule 1-auto’s waren inmiddels zo snel geworden dat het een absurd gevaarlijk verhaal werd om daar nog te racen. Toen coureur Jackie Stewart namens de Drivers’ Association de baan ging controleren, kwam hij tot de conclusie dat er veel meer veiligheidsmaatregelen genomen moesten worden om er nog te racen.

De respons vanuit de organisatie in België was niet voldoende: die wilden er niet voor betalen. Daarop besloten diverse teams zich terug te trekken en dat leidde tot de volledige afgelasting. Een jaar later was er toch het één en ander aangepast en kwam de Formule 1 weer naar Spa. Dat was voorlopig wel de laatste keer, want in 1971 werd het weer afgelast omdat het nog altijd als niet veilig genoeg werd beschouwd. Pas in de jaren '80 keerde de koningsklasse terug naar het sterk ingekorte en gemoderniseerde Spa Francorchamps.

België en Nederland: 1957
Als je dacht dat dat het was voor België, heb je het mis. In 1957 werd de Belgische Grand Prix namelijk ook afgelast, maar ook de Nederlandse Grand Prix ging niet door. De reden: economische moeilijkheden. In 1957 hield de oliecrisis vanwege de onrust in het Suezkanaal de economie in haar greep. Vanuit de promotors van België en Nederland kwam daarom het verzoek om voor minder geld te komen racen.

Daar zagen de teams niks in, dus daarom besloten ze om maar helemaal niet te gaan. Anders was het in hun ogen niet rendabel. De Belgische en Nederlandse Grand Prix werden vervangen door één nieuwkomer: de Grand Prix in het Italiaanse Pescara. Omdat er ook al een Grand Prix op Monza werd verreden, heette de race in Pescara niet de Italiaanse Grand Prix maar de Grand Prix van Pescara. Het was de enige keer dat daar een ronde in het wereldkampioenschap Formule 1 werd verreden.

Grand Prix van Zandvoort, 1970